Προώθηση κόμματος μέσα στην εκκλησία;

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις (π.χ. εδώ και εδώ), έχει σχολιαστεί η αντίληψη που έχουν μερικοί χριστιανοί σχετικά με την ενασχόληση τους με ζητήματα κοινωνικής, και κατ’ επέκταση πολιτικής φύσεως. Επίσης έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας μιας υγιούς πολιτικής σκέψης.

Μία εσφαλμένη αντίληψη που εμφανίζεται, σχετικά με την πολιτικοποίηση είναι πως, σε μια τέτοια περίπτωση «τα κόμματα μπαίνουν μέσα στην εκκλησία». Ακούγεται απλοϊκή, αλλά αποτελεί μία λογικοφανή σκέψη. «Αν οι χριστιανοί πολιτικοποιηθούν, τι θα γίνει; Θα προωθούν τα κόμματά τους μέσα στην εκκλησία! Θα προτείνονται κόμματα από άμβωνος! Η εκκλησία θα μεταβληθεί σε κοσμική οντότητα!»

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως σε καμία περίπτωση η πολιτικοποίηση δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κομματικοποίηση. Είμαι κατηγορηματικά ενάντια στην προώθηση κομμάτων από άμβωνος. Η προώθηση συγκεκριμένων κομμάτων με ένα τέτοιο τρόπο, είναι τελείως αντιδεοντολογική και δεν πρέπει να έχει θέση μέσα στις εκκλησίες. Ψηφοθηρίες και μικροπολιτικές αντιλήψεις δεν μπορούν να έχουν θέση μέσα στην κοινωνία των πιστών. Επίσης, είμαι ενάντια και στην προσπάθεια που κάνουν κάποια συντηρητικά κόμματα να προσεγγίσουν τους χριστιανούς, ρίχνοντας σαν δόλωμα θέματα όπως οι αμβλώσεις και οι γάμοι των ομοφυλόφιλων. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν μέσα στο πακέτο να περάσουν την αντιδραστική, αντικοινωνική, και μερικές φορές ρατσιστική ατζέντα τους, στους χριστιανούς. Διαχρονικά, είναι αλήθεια πως η ανάμειξη της θρησκείας με την πολιτική, συνήθως είχε ως αποτέλεσμα διεφθαρμένα μίγματα. Από την άλλη όμως, ο χριστιανός πρέπει να παραμένει χριστιανός και ως προς τα πολιτικά ζητήματα, διατυπώνοντας τις θέσεις του και γιατί όχι, αναζητώντας πολιτικούς χώρους όπου οι χριστιανικές ιδέες μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος. Όπως έχω ξαναγράψει, είμαι πεπεισμένος πως καμία ιδεολογία, και καμία ανθρώπινη προσπάθεια δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τέλεια δικαιοσύνη. Όμως σε αντιδιαστολή με αυτό, θεωρώ εντελώς λανθασμένη μια αντίληψη που τα βλέπει όλα μαύρα, και  θεωρεί την αποχή ως την ενδεδειγμένη στάση του χριστιανού απέναντι στα κόμματα και την πολιτική. Σε μια εποχή με τις συγκυρίες της σημερινής, θεωρώ πως είναι επιβεβλημένο οι χριστιανοί να έχουν πολιτική αντίληψη και η εκκλησία να θίγει κοινωνικά ζητήματα.

Όταν από αυτό το blog, θίγονται πολιτικά θέματα, σκοπός δεν είναι η προώθηση συγκεκριμένων κομμάτων. Ίσως να είναι φανερό πως όταν αγγίζονται τέτοια ζητήματα, το background βρίσκεται κάπου στα αριστερά (δεν το θεωρώ σωστό, να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου προσπαθώντας να το παίξω άχρωμος και τάχα ουδέτερος), όμως αυτό θεωρώ πως γίνεται, πιο πολύ γιατί η ίδια η αριστερά βρίσκεται πιο κοντά στην χριστιανικές αξίες.

Εν τέλει, θεωρώ πως το να δίνεις τροφή για σκέψη είναι αρκετά χρησιμο. Μετά από αυτό, είναι προσωπικό θέμα του καθενός να δει τα δεδομένα, να ζυγίσει τα πράγματα, και τελικά να κάνει συγκεκριμένες επιλογές.

Αν και πάλι, το θέμα δεν είναι απλά να ρίξεις μια «σωστή» ψήφο! Και εξάλλου, το να θίγει και να διατυπώνει χριστιανικές θέσεις πάνω σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα η εκκλησία, δεν έχει να κάνει με ψήφους, κόμματα και ιδεολογικές κατευθύνσεις.

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 16, 2011, in Χριστιανισμός και πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: