Αντικρίζοντας τον Καπιταλισμό

Ο Καπιταλισμός αποτελεί το οικονομικό σύστημα, όπου η οικονομική ζωή και κυρίως η κυριότητα των μέσων παραγωγής, όπως και οι επενδύσεις σε οικονομικά αγαθά, παραγωγή, κατανομή, εμπόριο και υπηρεσίες, κατέχονται από ιδιώτες, και πραγματοποιούνται από ιδιωτική πρωτοβουλία, σε διαδικασία οικονομικού ανταγωνισμού με κυρίαρχο κίνητρο το κέρδος. Στην ουσία ο Καπιταλισμός τοποθετεί τους πόρους της γης στα χέρια λίγων, απομονώνει περαιτέρω τους φτωχούς, και επιβάλλει τη διαίρεση σε τάξεις, καθώς ο πλούτος διανέμεται από πάνω προς τα κάτω. Η ανταγωνιστικότητα με σκοπό το περισσότερο δυνατό κέρδος είναι το βασικό γνώρισμα του Καπιταλισμού, και έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση πλούτου σε συγκεκριμένες τάξεις, και την εξαθλίωση όσων δεν έχουν πρόσβαση στους πόρους. Ο Καπιταλισμός, που σήμερα κυριαρχεί διεθνώς, είναι ένα από τα πιο αντικοινωνικά οικονομικά συστήματα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, καθώς δημιουργεί τάξεις με άνισες δυνατότητες.

Η Αγία Γραφή διακυρήτει ρητά:  «Αλίμονο σε εκείνους που προσθέτουν στο σπίτι τους κι άλλο σπίτι κι ενώνουνε χωράφι με χωράφι, έτσι που πια να μην υπάρχει τόπος για άλλους κι αυτοί να μείνουνε οι μοναδικοί της χώρας κάτοικοι!» (Ησ. 5:8). Η διατύπωση αυτή είναι σαφώς αντικαπιταλιστική, και εναντιώνεται στα βασικά ιδανικά του Καπιταλισμού, που ενδιαφέρεται για την ατομική και ιδιωτική κερδοφορία, ενώ αδιαφορεί για τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται από την απληστία του κέρδους. Ο Καπιταλισμός είναι συνυφασμένος με την απληστία για κέρδος και όλο και περισσότερο χρήμα. Ένας επιχειρηματίας, στον Καπιταλισμό δεν συμβιβάζεται με τον «επιούσιο άρτο», αντίθετα αγωνίζεται για το μέγιστο κέρδος, χωρίς να έχει αίσθημα αλληλεγγύης για τον διπλανό του. Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε: «Κανείς δεν μπορεί να είναι δούλος σε δύο κυρίους· γιατί ή θα μισήσει τον ένα και θα αγαπήσει τον άλλο, ή θα στηριχτεί στον ένα και θα περιφρονήσει τον άλλο. Δεν μπορείτε να είστε δούλοι και στο Θεό και στο χρήμα.» (Ματθ. 6:24).

Ο Χριστιανισμός αναγνωρίζει την οικονομική και κοινωνική αδικία που επικρατεί στον κόσμο. Ο Άγιος Αμβρόσιος, επίσκοπος Μεδιολάνων, (339-397), είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι οι φτωχοί που βγάζουν το χρυσάφι, αν και δεν το έχουν και είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν στη δουλειά, επειδή χρειάζονται δουλειά, και παράγουν αυτά που δεν μπορούν να έχουν.» Όσοι προωθούν και διευρύνουν αυτήν την αδικία, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να έχουν την επιδοκιμασία των πιστών και της εκκλησίας: «Λαέ μου», λέει ο Κύριος, «παιδιά διεστραμμένα είν’ οι ηγέτες σου και εκμεταλλευτές που σε απομυζούν… Εσείς που τ’ αμπέλι μου ερημώσατε, κι είναι τα σπίτια σας γεμάτα με τ’ αγαθά που απ’ τους φτωχούς αρπάξατε. Με ποιο δικαίωμα ποδοπατείτε το λαό μου κι εξουθενώνετε τους φτωχούς;» (Ησ. 3:12-15).

Ο Χριστιανισμός διδάσκει μια διαφορετική ταξική αντίληψη: «Σκοπός βέβαια δεν είναι να στερηθείτε εσείς για να ανακουφίσετε τους άλλους, αλλά να υπάρχει σε όλους ισότητα. Στην παρούσα περίπτωση, το δικό σας περίσσευμα θα προστεθεί στο υστέρημα εκείνων, ώστε μια άλλη φορά το δικό τους περίσσευμα να προστεθεί στο δικό σας υστέρημα και να υπάρξει έτσι ισότητα. Όπως λέει η Γραφή, αυτός που μάζευε πολύ δεν είχε περίσσευμα, κι αυτός που μάζευε λίγο δεν είχε υστέρημα.» (1 Κορ. 8:13-14). Όλα αυτά όμως είναι έννοιες ξένες για ένα σύστημα που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Έτσι λοιπόν, αναπόφευκτα, η δημιουργία ταξικής συνείδησης και η αντικαπιταλιστική προοπτική καθίστανται βασικά μέσα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας και ανισότητας που επιβάλλει το υπάρχων σύστημα…

«Ο πλούτος είναι το αποτέλεσμα της κλοπής απ’ τους φτωχούς.»
-Άγιος Ιερώνυμος

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 20, 2011, in Χριστιανισμός και κοινωνία and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: