Γευματίζοντας με Φαρισαίους

Ένας Φαρισαίος τον παρακάλεσε (τον Ιησού) να γευματίσει μαζί του. Μπήκε ο Ιησούς στο σπίτι και κάθισε στο τραπέζι. Ο Φαρισαίος παραξενεύτηκε που δεν πλύθηκε πριν από το φαγητό, σύμφωνα με το θρησκευτικό έθιμο. Ο Κύριος όμως του είπε: «Εσείς οι Φαρισαίοι καθαρίζετε το εξωτερικό του ποτηριού και του πιάτου, ενώ το εσωτερικό σας είναι γεμάτο πλεονεξία και πονηριά. Ανόητοι…»
-Λουκ. 12:37-40

Στο περιστατικό αυτό, ο Ιησούς Χριστός εμφανίζεται ασυμβίβαστος με την υποκρισία και την ταυτόχρονη πλεονεξία της θρησκευτικής άρχουσας τάξης της εποχής του. Δεν διστάζει να μιλήσει με σκληρό τρόπο και να χαρακτηρίσει τους Φαρισαίους. Το μόνο σίγουρο είναι πως, η αντίδραση του Ιησού στο περιστατικό αυτό, δεν ήταν «κατά λάθος». Ο Ιησούς και τώρα διδάσκει.

Ο Ιησούς εδώ, δεν τα βάζει με μια απλή λανθασμένη δογματική αντίληψη. Οι επαφές του με τους Σαμαρείτες καταδεικνύουν πως έδειχνε περισσότερη κατανόηση σε όσους είχαν διαφορετικές δογματικές αντιλήψεις, χωρίς βέβαια να υποχωρεί από την αλήθεια. Εδώ ο Ιησούς τα βάζει με τους θρησκευτικούς ηγέτες της «αληθινής» θρησκείας, και ο λόγος είναι ότι έχουν δημιουργήσει αποπροσανατολιστικές αντιλήψεις στο πλαίσιο της «αλήθειας». Ο Ιησούς εδώ σπάει κανόνες και αποστήματα, και παράλληλα με την εναντίωση στην υποκρισία και την πλεονεξία, διδάσκει και τη διάκριση απέναντι σε παραδόσεις και πρακτικές που αποπροσανατολίζουν από την ουσία της πίστης.

Σήμερα στις εκκλησίες, υπάρχουν επίσης αποστήματα. Σε κάποιες εκκλησίες υπάρχουν εμμονές με απαρχαιωμένα γλωσσικά ιδιώματα και αντιδράσεις σε κάθε άλλη προσέγγιση. Σε άλλες, εφαρμογές, πρακτικές, δομές και αντιλήψεις που δυσχεραίνουν την επέκταση της Βασιλείας του Θεού, με παράλληλη εναντίωση σε κάθε μορφής μεταρρύθμιση. Ενώ, σε άλλες περιπτώσεις η υποκρισία περισσεύει. Αν δούμε στις εκκλησίες μας, ίσως διακρίνουμε πως το γεύμα με τους Φαρισαίους, έχει να διδάξει αρκετά και σήμερα.

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 26, 2011, in Χριστιανική διδασκαλία and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: