Αποκτώντας πολιτική αντίληψη

Ο Ιταλός ηθοποιός Giorgio Gaber, κάποτε σε ένα νούμερό του, μίλησε με μια δόση χιούμορ, για τα αίτια που οδηγούν πολίτες στο Κομμουνισμό. Μεταξύ άλλων όμως, ανέφερε: «Κάποιος ήταν Κομμουνιστής γιατί πίστευε πως μπορούσε να είναι ζωντανός και ευτυχισμένος μόνο αν ήταν και οι άλλοι.»

Η απάντηση σε μια ερώτηση για τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν έναν χριστιανό να αποκτήσει συγκεκριμένες πολιτικές άποψεις, δεν νομίζω πως θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική. Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να βασιστεί η διαμόρφωση της πολιτικής αντίληψης ενός χριστιανού, δεν νομίζω πως μπορεί να είναι άλλος από αυτόν της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έτσι λοιπόν, δεν θεωρώ εσφαλμένη την έκφραση των αντιλήψεων του χριστιανού σε πολιτικό επίπεδο, μέσα από χώρους με ορθές βασικές κατευθύνσεις. Σίγουρα, ένας πολιτικός ιδεολογικός χώρος, δεν μπορεί να είναι ολόσωστός, όμως δεν θεωρώ ως ειλικρινείς τις μηδενιστικές λογικές που δεν αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία όπου υπάρχουν. Ο χριστιανός οφείλει να μην είναι μέρος και να μην συναινεί στον άδικο αμαρτωλό κόσμο, όμως έχει χρέος να είναι ενεργός μέσα στον κόσμο που έχει ανάγκη (Ιωάν. 17:15-18).

Και μπορεί βέβαια, η ενεργός ενασχόληση με την πολιτική, να είναι ένας τομέας για πιστούς στους οποίους διαφαίνεται μια συγκεκριμένη κλήση, και μπορεί επίσης η πολιτική να είναι μόνο ένας από τους πολλούς τομείς με τους οποίους ένας χριστιανός μπορεί να ενασχοληθεί υπέρ μιας πιο δίκαιης κοινωνίας και υπέρ της ανακούφισης όσων έχουν ανάγκη, όμως στην εποχή που ζούμε η διαμόρφωση αντίληψης για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και σε πολιτικό επίπεδο ακόμα, είναι αναγκαία και για τον χριστιανό.

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 28, 2011, in Χριστιανισμός και πολιτική and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: