Εκκλησία & Κοινωνική Δικαιοσύνη / Χριστιανός & Πολιτική: μια σύνοψη των προσεγγίσεων

Μέχρι τώρα έχουμε γράψει αρκετά για την σχέση του χριστιανού με την πολιτική, και της εκκλησίας με τα κοινωνικά ζητήματα. Επειδή τέτοια θέματα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολα στην ανάλυσή τους, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θεώρησα σκόπιμο να συνοψιστούν σε τρία σημεία, οι βασικές κατευθύνσεις των προσεγγίσεών μας:

1. Είναι ανάγκη η εκκλησία να ασχοληθεί με ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς να αρκείται να προσφέρει φιλανθρωπία, αλλά αναζητώντας και αναπτύσσοντας λόγο, και για τα αίτια της αδικίας.

2. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ακραία η διαμόρφωση πολιτικής αντίληψης για τον χριστιανό, η οποία μάλιστα πρέπει να κινείται γύρω από τον άξονα της κοινωνικής δικαιοσύνης, και θα μπορούσε να έχει κοινές αναζητήσεις με την πολιτική αριστερά, σε ζητήματα όπως π.χ. η αντιμετώπιση του Καπιταλισμού και του Ρατσισμού.

3. Η πιθανή απόκτηση πολιτικής συνείδησης είναι ζήτημα του κάθε χριστιανού ξεχωριστά. Εδώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πηγή προβληματισμού. Προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να έχει θέση μέσα στην εκκλησία. Η ίδια η εκκλησία πρέπει να είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, αλλά σε καμία περίπτωση αναμειγμένη στην πολιτική, ως ενιαία οντότητα. Η βασική αποστολή της εκκλησίας είναι πνευματική, και μια πιθανή πολιτική ανάμειξή της θα ήταν αποπροσανατολιστική και γι’ αυτήν και για το ποίμνιό της. Ως εκ τούτου δεν θεωρούμε σκόπιμη την ίδρυση αποκλειστικά «Χριστιανικών» πολιτικών κομμάτων, και δεν ενθαρρύνουμε τις κομματικές-πολιτικές συζητήσεις μέσα στην εκκλησία, αν και θεωρούμε πως γενικά η εκκλησία πρέπει να είναι ενημερωμένη για τις διάφορες εξελίξεις.

Advertisements

Posted on Μαρτίου 1, 2011, in Χριστιανισμός και πολιτική and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: