Χριστιανικές πολιτικές ιδεολογίες

Κατά καιρούς, έχουν εμφανιστεί πολιτικές ιδεολογίες και χώροι, με αναφορές στον Χριστιανισμό.

Η Χριστιανοδημοκρατία ως πολιτικός όρος χαρακτηρίζει διάφορα κόμματα του μετριοπαθούς συντηρητισμού που εκτείνονται στην πολιτική κεντροδεξιά, και παραδοσιακά αποτελούν το αντίπαλο δέος των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τα οποία θεωρητικά έχουν έναν πιο κεντροαριστερό προσανατολισμό. Η Χριστιανοδημοκρατία θεωρητικά, εκφράζει τις χριστιανικές αξίες στα δημόσια ζητήματα. Στην ουσία όμως απομονώνει κάποιες χριστιανικές ιδέες που ίσως χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, θα φάνταζαν ως συντηρητικές στον σύγχρονο άνθρωπο, και τις παντρεύει με γενικότερες συντηρητικές αντιλήψεις γύρω και από αλλά ζητήματα, συνήθως στηρίζοντας τον Καπιταλισμό και σε πολλές περιπτώσεις έχοντας φιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία.

Επίσης υπάρχουν και κάποια μικρά κόμματα που δηλώνουν «Χριστιανικά», αλλά η δράση τους σταμάτα στην εναντίωση στις αμβλώσεις και στους γάμους των ομοφυλοφίλων, ενώ οι πολιτικές τους ιδέες κατά τα αλλά είναι δεξιές.

Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχει η λεγόμενη Χριστιανική Αριστερά, με κύριες τάσεις τον Χριστιανοσοσιαλισμό και τον Χριστιανικό Κομμουνισμό.

Ο Χριστιανοσοσιαλισμός, έχει ένα σημαντικό ιστορικό και θεωρητικό υπόβαθρο, όντας ενεργός σε κοινωνικές διεκδικήσεις, αν και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται κοντά στην Σοσιαλδημοκρατία όπως π.χ. συμβαίνει στην Βρετανία, όπου το Χριστιανοσοσιαλιστικό Κίνημα είναι μια συνιστώσα του Εργατικού Κόμματος.

Κίνημα μικρότερο σε έκταση αλλά πιο ριζοσπαστικό, είναι αυτό του Χριστιανικού Κομμουνισμού, ο οποίος σχετίζεται με την Θεολογία της Απελευθέρωσης.

Υπάρχει επίσης και ο Χριστιανικός Αναρχισμός, ο οποίος έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει, ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να γίνει εκτενέστερη αναφορά σ’ αυτόν.

Απο την ύπαρξη όλων αυτών των ιδεολογικών ρευμάτων, καθίσταται σαφές, πως είναι πολλοί οι χριστιανοί που είχαν και έχουν πολιτικές ευαισθησίες, έστω κι αν σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζουν τα πράγματα από διαφορετικές σκοπιές. Ποια όμως, ιδεολογία από τις παραπάνω μπορεί να εκφράσει έναν χριστιανό;

Προσωπικά, όντας χριστιανός και θεωρώντας την Αριστερά ως τον πολιτικό χώρο που μπορεί να εκφράσει καλύτερα αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη, βρίσκω αρκετά σημεία επαφής με την Χριστιανοσοσιαλιστική και την Χριστιανική Κομμουνιστική σκέψη. Παρ’ όλα αυτά, για μένα η χριστιανική πίστη και η πολιτική ιδεολογία, δεν είναι πράγματα ταυτόσημα. Θεωρώ πως η πίστη ως τρόπος ζωής, πρέπει να τροφοδοτεί την πολιτική δράση και τη διαμόρφωση αντίληψης, αλλά όχι να ιδεολογικοποιείται και η ίδια.

Έτσι λοιπόν αποφεύγω χαρακτηρισμούς όπως «Χριστιανός Αριστερός». Τι πάει να πει Χριστιανός Αριστερός; Ο χριστιανισμός αφενός είναι η φύση του πιστού, και όχι απλά ένα πολιτικό του γνώρισμα. Και αφετέρου, η αριστερά, ναι μεν έχει πολλές τάσεις, αλλά «Χριστιανική» τάση, ουσιαστικά δεν υφίσταται. Ίσως να υφίσταται περισσότερο σε φιλοσοφικό επίπεδο, όμως πρακτικά, η αριστερά έχει πρόγραμμα μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης το οποίο δεν επηρεάζεται (ή τουλάχιστον, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται), από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του εκάστοτε αριστερού. Έτσι λοιπόν, εφόσον είμαι χριστιανός που στα πολιτικά ζητήματα έχω αριστερή οπτική, προτιμώ ως προς τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, να χαρακτηρίζομαι Αριστερός, χωρίς κάποιο θρησκευτικό χαρακτηρισμό δίπλα. Θεωρώ επίσης αυτονόητη, μετά απ’ όλα αυτά, την σκέψη πως δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, πιθανές κινήσεις για τη δημιουργία ξεχωριστών «Χριστιανικών κομμάτων».

Στην ουσία, χωρίς να θέλω να κρίνω όσους προτιμούν να αυτοχαρακτηρίζονται «Χριστιανοσοσιαλιστές» κ.λπ. σκέφτομαι πως ο όρος «Χριστιανός», ίσως να χρησιμοποιείται απλώς απολογητικά. Η αριστερά, ιστορικά έχει ένα υλιστικό υπόβαθρο, και κάποιοι χριστιανοί ίσως επιχειρούν να καταδείξουν πως, το ότι είναι Αριστεροί δεν τους μετατρέπει σε «άθεους», όπως υποστηρίζει ο λαϊκός μύθος. Για μένα όμως, αυτό το ζήτημα, για διάφορους λόγους, δεν θα πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα.

Το ότι κάποιος είναι χριστιανός, και σε πολιτικό επίπεδο έχει συγκεκριμένες ιδέες, δεν πάει να πει πως πρέπει αναγκαστικά να δημιουργήσει νέα ιδεολογία ή νέο κόμμα. Η χριστιανική πίστη εξάλλου, δεν μπορεί να χωρέσει σε πολιτικές ιδεολογίες και κόμματα. Για μένα, είναι προτιμότερο ο πιστός αυτός, να αναζητήσει πολιτικούς χώρους που θα μπορεί να εκφράσει τις ιδέες του, οι οποίες βέβαια, σίγουρα θα πρέπει να είναι φορείς και της πίστης του.

υ.γ. Το κείμενο έχει γραφτεί με σεβασμό προς χριστιανούς του πολιτικού Χριστιανοσοσιαλιστικού ρεύματος, με τους οποίους ίσως να έχω κοινές ανησυχίες και ιδέες σε αρκετά ζητήματα. Απλά εκφράζεται ένας ευρύτερος προβληματισμός.

Posted on Μαρτίου 2, 2011, in Χριστιανισμός και πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: