«Ο Ιησούς δεν θα ήθελε να έχει καμία σχέση με τον Καπιταλισμό»

Ο Michael Moore, στο πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του «Καπιταλισμός: μια ιστορία αγάπης» (Capitalism: A Love Story), μεταξύ πολλών άλλων, κάποια στιγμή συναντά και μερικούς εκκλησιαστικούς λειτουργούς, για να συζητήσει μαζί τους σχετικά με τον Καπιταλισμό. Πιστεύουμε πως οι διάλογοι αυτοί είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έτσι λοιπόν τους καταγράψαμε και σας τους παραθέτουμε.

Αρχικά ο Moore, συζητά με τον Ρωμαιοκαθολικό ιερέα, π. Dick Preston:

M.M. : Είναι ο Καπιταλισμός αμαρτία;

π. D.P.: Ναι! Ο Καπιταλισμός και για μένα και για πολλούς από εμάς σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, είναι το κακό. Αντιτίθεται σε ότι είναι καλό. Αντιτίθεται στο κοινό καλό. Αντιτίθεται στη συμπόνια. Αντιτίθεται σε όλες τις κυρίαρχες θρησκείες. Ο Καπιταλισμός είναι ακριβώς αυτό που τα ιερά βιβλία, ειδικά τα δικά μας, ονομάζουν «αδικία», και με κάποια μορφή, ο Θεός θα το ξεριζώσει με κάποιο τρόπο. Ο Καπιταλισμός είναι λάθος, και επομένως πρέπει να εξαλειφθεί.

Βρίσκοντας κάπως «σκληρό» τον π. Preston, ο Moore συναντά τον π. Peter Dougherty, ο οποίος είναι Ρωμαιοκαθολικός ιερέας εδώ και 45 χρόνια, και από τον οποίο περιμένει μια πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με τον Καπιταλισμό. Ο π. Dougherty όμως, σχετικά με το Καπιταλιστικό σύστημα, του αναφέρει:

π. P.D.: Είναι ανήθικο, είναι πρόστυχο, είναι εξωφρενικό. Ξέρεις… είναι κακό από τη ρίζα του. Είναι το απόλυτο κακό.

M.M.: Και πως έχουμε ανεχθεί το σύστημα για τόσο καιρό;

π. P.D.: Το σύστημα έχει ενσωματωμένη την προπαγάνδα. Μένω έκπληκτος με την προπαγάνδα: την ικανότητά της να πείθει τους ανθρώπους που γίνονται τα θύματα αυτού του ίδιου του συστήματος, να στηρίζουν το σύστημα και να το βλέπουν σαν κάτι καλό.

Τελικά, αποφασίζει να βρει τον ίδιο τον επίσκοπο, και έτσι λοιπόν, συναντά τον επίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Ντιτρόιτ, π. Thomas Gumbleton:

π. T.G.: Το σύστημα δεν φαίνεται να παρέχει τα αναγκαία για την πρόνοια των ανθρώπων. Και αυτό είναι που το κάνει σχεδόν από τη φύση του, αντίθετο με αυτό που είπε ο Ιησούς, «μακάριοι οι πτωχοί, ουαί υμίν τοις πλουσίοις.» Αυτό είναι από το κατά Λουκά ευαγγέλιο.

Μ.Μ.: Τι νομίζετε πως θα έλεγε ο Ιησούς για τον καπιταλισμό;

π. T.G.: Νομίζω, δεν θα ήθελε να έχει καμία σχέση μαζί του.

Βέβαια, σε όλα αυτά αντιπαραβάλλονται κάποιοι Αμερικάνοι τηλε-ευαγγελιστές, και η προσπάθεια που γινόταν, ειδικά σε προηγούμενες δεκαετίες, να γίνει κοινή η αντίληψη, πως ο Καπιταλισμός είναι «ηθικά σωστός» και «συμβατός με τους νόμους του Θεού και τις διδαχές τις Βίβλου».

Σε άλλο σημείο, ο γιος ενός εργάτη χαλυβουργίας, και σημερινός επίσκοπος του Σικάγο, επισκέπτεται μερικούς καταληψίες-εργάτες, σε μια εταιρία που χρεοκόπησε και τους πέταξε στον δρόμο χωρίς αποζημιώσεις, λέγοντάς τους, μεταξύ άλλων: «Ξέρω πως περνάτε μεγάλη δοκιμασία. Διδάσκετε στους νέους ανθρώπους πως είναι δικαιολογημένο να πολεμάτε το άδικο.»

Όλα αυτά μαζί, καταλαμβάνουν μόνο μερικά λεπτά στο πολύ δυνατό ντοκιμαντέρ του Michael Moore, όμως δημιουργούν ελπίδα, σιγουριά, αλλά και αρκετά ερωτήματα. Για τον Καπιταλισμό σε σχέση με την Χριστιανική πίστη έχουμε ξαναγράψει. Βλέποντας όμως, πως υπάρχουν ιερωμένοι και εκκλησιαστικοί λειτουργοί, που ασκούν δριμεία κριτική και αντιτάσσονται στο σύστημα του Καπιταλισμού, και όλα αυτά σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Καπιταλισμός θεωρείται κάτι σαν «ιερή αγελάδα», ενώ το να πεις πως είσαι Σοσιαλιστής είναι σχεδόν «αμαρτία», αναρωτιόμαστε πότε η εκκλησία θα ορθώσει λόγο για ότι συμβαίνει γύρω μας, και στην ταλανιζόμενη από την τρόικα, το Δ.Ν.Τ., το μνημόνιο, και τις καπιταλιστικές κυβερνητικές πολιτικές, Ελλάδα.


Το ντοκιμαντέρ «Καπιταλισμός: Μια Ιστορία Αγάπης», το οποίο θίγει πολλές ακόμα πτυχές του ζητήματος του Καπιταλισμού, μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ. Πιστεύουμε πως αξίζει!

Advertisements

Posted on Μαρτίου 13, 2011, in Χριστιανισμός και πολιτική and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: