Ποιο το όφελος μιας αρετής που δεν κοστίζει;

 

«Γνωρίζω πολλούς που νηστεύουν, προσεύχονται, σκληραγωγούνται και γενικά εφαρμόζουν με προθυμία κάθε θρησκευτική συνήθεια αρκεί να μην τους κοστίζει τίποτα, και δε διαθέτουν δεκάρα για όσους έχουν ανάγκη. Τι τους ωφελεί η υπόλοιπη αρετή τους; Δεν κάνουν για τη Βασιλεία του Θεού.»
–Μέγας Βασίλειος (P.G. 95, 1489C)

Ο Μέγας Βασίλειος, καθώς και πολλοί ακόμα πατέρες και σημαντικές προσωπικότητες μέσα στην ιστορία της εκκλησίας, δεν ανέχονταν τα σκέτα λόγια, και την μορφή μιας θεωρητικής πίστης που άφηνε ανεπηρέαστα, χωρίς να αγγίζει τα ζητήματα της καθημερινής ζωής του χριστιανού. Στην πραγματικότητα, οι γνήσιες μορφές του πρώιμου Χριστιανισμού, ποτέ δεν ευνόησαν μια «υπερ-πνευματικότητα» που δεν νοιαζόταν για τα καθημερινά προβλήματα του φτωχού, του υποδουλωμένου, και του εργάτη!

Οι «αντιδραστικοί» νέοι που βλέπουν εχθρικά την σημερινή εκκλησία, στην ουσία ασκούν κριτική στα ίδια πράγματα που ασκεί κριτική ο Μέγας Βασίλειος, και πολλοί άλλοι, εδώ και αιώνες.

Δεν θα ήθελα λοιπόν, να είμαι χριστιανός, για τα όμορφα εκκλησιαστικά κτήρια, τους υπέροχους άμβωνες, τις επιβλητικές λιτανείες και τις πολύτιμες εικόνες. Θέλω να είμαι χριστιανός, επειδή το λυτρωτικό μήνυμα του ευαγγελίου, εκτός από την μακάρια ελπίδα, με κάνει να οραματίζομαι μια κοινωνία, με δικαιοσύνη, με ελευθερία, με ισότητα, και με αδελφοσύνη. Και αυτό το όραμα, αναπόφευκτα με κάνει να αναζητώ τα αίτια, της αδικίας, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Ποιο το όφελος να ονομάζομαι Χριστιανός, αλλά να μην ενδιαφέρομαι για τον αδύναμο, και για τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση; Ποιο το όφελος, να προσεύχομαι μεν γι’ αυτόν, αλλά να μην κάνω οτιδήποτε για να βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση; Ποιο το όφελος να είμαι Χριστιανός την Κυριακή, όταν πηγαίνω εκκλησία, αλλά στην καθημερηνότητα μου να μην αντιδρώ σε δομές που είναι αντίθετες με την δικαιοσύνη που πρεσβεύει η πίστη μου; Ποιο το όφελος μιας αρετής που δεν κοστίζει τίποτα;

Advertisements

Posted on Μαρτίου 14, 2011, in Χριστιανική διδασκαλία and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Ποιο το όφελος μιας αρετής που δεν κοστίζει τίποτα;
  Πολύ καλή ερώτηση! Δυστυχώς είμαστε μαθημένοι στο να μην «πληρώνουμε», στο να αποτάσσουμε οποιαδήποτε ευθύνη από πάνω μας. Είναι πλεόν στάση των μαζών και αυτό το καθιστά πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Τα πλήθη ανέκαθεν είχαν δύναμη έναντι του ατόμου. Για αυτό το λογό δημιουργήθηκαν και οι κοινωνίες, για να είναι και να νιώθει πιο δυνατό το άτομο που απαρτίζει αυτές τις κοινωνίες.
  Η αυτοσυντήρηση και η αναπαραγωγή είναι από τα δύνατα ένστικτα, που έχουν φτάσει τον άνθρωπο μέχρι εδώ που είναι. Είναι εξελλικτικά αποδεδειγμένο ότι είμαστε «μιμητικά» όντα. Η αποδοχή και η υιοθέτηση μιας ιδεάς ή μιας ιδιότητας του διπλανού μας, μας εντάσσει αυτόματα σε ένα σε ένα σύνολο.
  Αυτό είναι που ζητάμε όλοι διαρκώς, το να ανήκουμε κάπου, το να υπάρχουν ομοειδής μας ή το να είμαστε εμείς ομοείδης με άλλους.
  Τώρα βέβαια δεν ξέρω πως τα παραπάνω συνάδουν με την απανθρωποίηση μας; Δεν ξέρω πως έχουμε καταφέρει όλοι να αρνούμαστε σχεδόν με απαξίωση να δώσουμε μερικά κέρματα στον επαίτη κάθε φαναριού, που σταματάμε (γιατί είναι και αδύνατο να μοράζεις κέρματα καθημερινά και στα 20 τουλάχιστον φανάρια που σταματάς).
  Καταλήγω στο ότι έχουμε αδειάσει τόσο μέσα μας, που δεν μπορεί να μας αγγίξει τίποτα και που τελικά αυτή η «απανθρωπιά» είναι η μοναδική σανίδα Σωτηρίας μας εν μέσω της εμπόλεμης ζώνης που έχουμε πεταχτεί. Άλλοι το λένε «Ζωή».
  Όσο και να αδειάζουμε όμως, πάντα υπάρχει κάτι που μας κρατάει για να μας θυμήζει ποιοί είμαστε. Και η αλήθεια είναι, ότι είμαστε Άνθρωποι γεμάτοι αδυναμίες αλλά και μεγαλεία.

  Υγεία & Αγάπη Για Όλους

 2. Πολύ ωραίο τοι κείμενο αυτό. Εχει και νόημα για κάποιους που δεν καταλαβαίνουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: