Η θρησκεία ως όπιο των λαών

Ο Καρλ Μαρξ, είχε πει την πολύ γνωστή ρήση: «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών». Κάποιοι χριστιανοί, μπορεί να αναστατώνονται ακούγοντας αυτά τα λόγια, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να δικαιολογούν με αυτά τον συντηρητισμό τους.

Εγώ πάλι σε αυτήν την φράση βλέπω κάτι διαφορετικό. Μπορώ να αντιληφθώ πως ένοιωθε ο Μαρξ βλέποντας στην διαπλοκή και την υποστήριξη των εκκλησιών προς τα καταπιεστικά και απολυταρχικά καθεστώτα της εποχής του. Οι εκκλησίες αυτές, μιλούσαν στους ανθρώπους για την μελλοντική ζωή, όμως σε αυτή την ζωή, ήταν απέναντί τους. Μπορώ δηλαδή να αναζητήσω τα αίτια αυτής της θεώρησης, στα στρεβλά της ίδιας της θρησκείας, και όχι μόνο στην ίδια την φιλοσοφία του Μαρξ.

Θρησκείες, που μετατρέπουν τον πιστό σε απολογητή της αδικίας του εκάστοτε καθεστώτος, που τον κάνουν να αντιμετωπίζει μοιρολατρικά την καταπίεση των αδυνάτων, που τον καλούν να ασχολείται με τους αδύνατους μόνο στο επίπεδο της φιλανθρωπίας, και σε καμία περίπτωση δεν τον ενθαρρύνουν να ασχοληθεί με τα αίτια που δημιουργούν αυτήν την κατάσταση, τέτοιες θρησκείες, και για μένα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «όπιο του λαού».

Όμως η πίστη μου δεν είναι σε μια τέτοια θρησκεία! Η πίστη μου δεν είναι καν σε θρησκεία. Η πίστη στον Χριστό, είναι το αποτέλεσμα μιας σχέσης. Και μέσα, σε αυτήν την σχέση, η δίψα για δικαιοσύνη, έχει τη δική της ξεχωριστή θέση!

Advertisements

Posted on Ιουλίου 10, 2011, in Χριστιανισμός και πολιτική and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: