Επιστολή στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ»

Σας παραθέτουμε, το κείμενο της επιστολής που αποστείλαμε στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ», με αφορμή δύο κείμενά που έκαναν αναφορές στην εκκλησία, και δημοσιεύτηκαν στο φύλλο που κυκλοφόρησε στις 17/7/2011:

Στην στήλη «σχόλια στο ημιΦΩΣ» του ΠΡΙΝ, που κυκλοφόρησε στις 17/7/2011, υπάρχει ένα σχόλιο για την ανοιχτή επιστολή του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προς τους επιχειρηματίες. Δεν θα μιλήσω για την κεντρική παρατήρηση του σχολίου, με την οποία άλλωστε σε γενικές γραμμές, συμφωνώ (πιστεύω και εγώ πως η ηγεσία της εκκλησίας, τιμώντας την παράδοσή της, θα έπρεπε να είχε μια πιο εξωσυστημική αντίληψη). Βέβαια, πιστεύω πως είναι λίγο άδικος, ο παραλληλισμός του Ιερώνυμου -ενός ανθρώπου ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει «Οι αριστεροί είναι πιο πιστοί απ’ τους δεξιούς» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 23/11/2008) με αποτέλεσμα να γίνει στόχος ακροδεξιών φυλλάδων- με τον προκάτοχό του, ο οποίος «μελετούσε» κατά τη διάρκεια της χούντας. Όμως, αυτό στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο, είναι η αστοχία, για μένα, της φράσης με την οποία τελειώνει το σχόλιο: «Γνωρίζουν καλύτερα [οι επιχειρηματίες] μαζί με την εκκλησία πως να εκμεταλλεύονται όλες τις καταστάσεις και να κερδίζουν.»

Είναι αλήθεια, πως άτομα μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, έχουν δώσει το δικαίωμα για τέτοια σχόλια. Το ότι σε μέρος του λαού, υπάρχει η αντίληψη που καταγράφει η στήλη σας, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για ειλικρινή αυτοκριτική μέσα στις εκκλησίες. Όμως, ως αριστερός και χριστιανός, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, πως οι περιπτώσεις της στήριξης του συστήματος, ή της  «εκμετάλλευσης των καταστάσεων υπέρ του κέρδους», δεν εκπροσωπούν, ούτε μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την λαϊκή βάση της εκκλησίας. Πιστεύω, πως σε αυτές τις περιπτώσεις θέλετε να αναφερθείτε, όμως η γενική αναφορά της συγκεκριμένης φράσης στην εκκλησία, φαίνεται να τους τσουβαλιάζει όλους μαζί.

Επίσης, στην στήλη «Στρατευμένοι», του ίδιου φύλλου, γίνεται αναφορά στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Λιόση», στην Αρχιεπισκοπή. Κατανοητή η κριτική σας, αν και γνωρίζετε τους λόγους που γίνονται αυτές οι παραχωρήσεις (θα ήθελα να σας επισημάνω πως η «φιλανθρωπική» δράση της εκκλησίας -που είναι ο λόγος της παραχώρησης, είναι πολύ πιο ανιδιοτελής και ευέλικτη από άλλες υπηρεσίας πρόνοιας). Όμως, και αυτό το άρθρο καταλλήγει σε γενικεύσεις σχετικά με την εκκλησία. Το να λέγεται πως η «Εκκλησία… στέκει πάντα στο πλευρό του αστικού καθεστώτος», αποτελεί μια κριτική η οποία μπορεί να περιέχει πτυχές της αλήθειας, όμως και πάλι, παραμένει μια δογματική αντιμετώπιση, με μπόλικη γενίκευση.

Η κριτική προς την εκκλησία, είναι καλοδεχούμενη από κάθε σοβαρό χριστιανό. Όμως, είναι αδιανόητο να τσουβαλιάζονται οι, πράγματι, συστημικές εκφάνσεις της εκκλησίας, με πιστούς όπως π.χ. αυτοί της Παγκληρικής-Παλλαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους για τους Αγανακτισμένους, αναφέρουν: «Μέρος των «αγανακτισμένων πολιτών» θεωρούν ότι στόχος πρέπει να είναι η άμεση δημοκρατία. Η κίνησή μας συμφωνεί μαζί τους, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι άμεση δημοκρατία με τα μέσα παραγωγής να τα κατέχουν οι λίγοι δεν μπορεί να υπάρξει… Η άμεση δημοκρατία προϋποθέτει ελευθερία του προσώπου, γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει όσο θα υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι… Γι’ αυτό καλούμε το λαό να ανατρέψει αυτό το σύστημα.» (Ανακοίνωση, 22/6/2011). Δυστυχώς, στα συγκεκριμένα άρθρα, αυτή η γενίκευση συμβαίνει.

Εν κατακλείδι, η κριτική προς την εκκλησία είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να γίνεται συγκεκριμένα, χωρίς να αντιμετωπίζει δογματικά την εκκλησία ως σύνολο, και να τσουβαλιάζει τους πάντες.

Advertisements

Posted on Ιουλίου 17, 2011, in Σκέψεις και σχόλια and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: