Το πρόβλημα της φιλανθρωπίας

Η φιλανθρωπία, είναι μια πολύ καλή και ευπρόσδεκτη δραστηριότητα. Ειδικά, σε δύσκολες περιόδους σαν την σημερινή, το να προσφέρει κάποιος φιλανθρωπία είναι κάτι το πολύ χρήσιμο, που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Λοιπόν, η φιλανθρωπία από μόνη της, είναι αξιέπαινη!

Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η φιλανθρωπία. Πρόβλημα υπάρχει, όταν στο όνομά της, αποθαρρύνεται κάθε άλλη μορφή δράσης. Το να προσφέρεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είναι πολύ καλό. Το να δημιουργήσεις όμως τις προϋποθέσεις, οι άνθρωποι αυτοί να ζουν με αξιοπρέπεια, και να μην χρειάζονται τη βοήθειά σου, είναι ακόμα καλύτερο! Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η φιλανθρωπία, παρουσιάζεται ως η αποκλειστικά ενδεδειγμένη δίοδος για κοινωνική δράση.

Δεν μπορούμε να κρίνουμε, ανθρώπους που προσφέρουν από το περίσσευμα, ή και το υστέρημά τους ακόμα. Αυτό που κάνουν είναι πραγματικά αξιέπαινο. Όμως, η φιλανθρωπία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο ευρύτερο πρόβλημα. Μοιάζει κάτι σαν παυσίπονη ένεση, η οποία ναι μεν, είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη, όμως δεν μπορεί να φέρει την τελική «θεραπεία», ενώ ο εθισμός με αυτήν, μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής. Η φιλανθρωπία, είναι πραγματικά χρήσιμη όταν δεν γίνεται ντόπα, και όταν συμβαδίζει, ή τουλάχιστον, δεν κουκουλώνει τον αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία. Τον αγώνα για ζωή -όχι για επιβίωση!

Advertisements

Posted on Ιουλίου 21, 2011, in Σκέψεις και σχόλια and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: