Αηδιαστικός «Χριστιανισμός»

Αν έχετε παρακολουθήσει τις «Υπερβολές», θα γνωρίζετε ότι έχουμε την πεποίθηση πως η χριστιανική πίστη, δεν πρέπει είναι αποκομμένη από τον κόσμο, αλλά να ενδιαφέρεται για την κοινωνία και τις διάφορες καταστάσεις που την απασχολούν. Επίσης, δεν έχουμε κρύψει την αντίληψή μας, πως η κοινωνική παράδοση του Χριστιανισμού, καθιστά δυνατή την συνάντηση του πιστού με ριζοσπαστικούς πολιτικούς χώρους.

Στην σύγχρονη Ελλάδα, υπήρξαν και υπάρχουν χριστιανοί με προοδευτικούς ορίζοντες. Εκτός από τους μητροπολίτες και τους απλούς ιερείς, που στην κατοχή αντιστάθηκαν μέσα από τις γραμμές του Ε.Α.Μ., ακόμα και επί χούντας υπήρξαν κάποιες φωτεινές μορφές στην εκκλησία. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον παπά-Γιώργη Πυρουνάκη, που η κοινωνική του δράση του προξένησε συνεχείς διώξεις μέχρι και το τέλος της χούντας, και τον Νικόλαο Ψαρουδάκη, ηγέτη της χριστιανοσοσιαλιστικής Χριστιανικής Δημοκρατίας (η οποία στις εκλογές του 1977, συμμετείχε στην «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων» μαζί με την Ε.Δ.Α. και το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού), ο οποίος εξορίστηκε από το καθεστώς της χούντας, στη Γυάρο. Και σήμερα, δεν είναι λίγοι οι θεολόγοι και οι εκκλησιαστικοί λειτουργοί που τονίζουν την κοινωνική και ριζοσπαστική διάσταση της χριστιανικής πίστης.

Όμως, από την άλλη, είναι γεγονός, πως στην περίοδο της χούντας που προαναφέραμε, εκτός από τις περιπτώσεις κάποιων χριστιανών που αντιστάθηκαν στο φασιστικό καθεστώς, το μεγαλύτερο μέρος της επικρατούσας εκκλησίας, ανέχτηκε και σε πολλές περιπτώσεις στήριξε  το καθεστώς.

Και δυστυχώς, είναι γεγονός πως μέσα στην εκκλησία υπάρχουν συνεχιστές αυτής της αθλιότητας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια είδηση που (ξανα)έφερε στο φως μια μορφή «χριστιανισμού» που μας αηδιάζει και την σιχαινόμαστε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, ζήτησε να επισκεφτεί στην φυλακή τον αμετανόητο δολοφόνο και βασανιστή της χούντας Νίκο Ντερτιλή. Στην επιστολή με την οποία ζητά την άδεια, αποκαλεί τον Ντερτιλή «γενναίο Έλληνα αδελφό», ενώ τον χαρακτηρίζει «πολιτικό κρατούμενο» και «πρότυπο ζωής».

Ο Ντερτιλής, είναι ο αδίστακτος δολοφόνος του ήρωα του Πολυτεχνείου Μιχάλη Μυρογιάννη, που είναι φυλακισμένος μέχρι σήμερα καθώς δηλώνει αμετανόητος για όλα όσα διέπραξε στη χούντα. Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση του Αντώνη Αγριτέλλη, οδηγού του Ντερτιλή, την ημέρα της σφαγής του Πολυτεχνείου:

«Στις 4 ή 4:30 ξημερώνοντας Σάββατο παρέλαβα τον Ντερτιλή και τον μετέφερα από την ΑΣΔΕΝ στο Πολυτεχνείο με το τζιπ. Σταμάτησα κοντά στην κατεστραμμένη πύλη, ο Ντερτιλής κατέβηκε και συζητούσε με κάποιον αξιωματικό της Αστυνομίας. Ξαφνικά αντελήφθην φασαρία και φωνές προς τη μεριά της διασταύρωσης Πατησίων και Στουρνάρα. Παρετήρησα ότι αστυφύλακες έδερναν έναν νεαρό. Ξαφνικά αυτός κατόρθωσε να αποσπασθεί από τους αστυφύλακες. Τότε ο Ντερτιλής, που μόλις είχε αντιληφθεί το επεισόδιο, έβγαλε από το μπουφάν του το περίστροφό του και πυροβόλησε χωρίς να πολυσκεφθεί. Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο. Έμεινε επί τόπου ακριβώς στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρα, προς την πλευρά της Ομόνοιας. Εγώ φαντάστηκα ότι του έριξε στα πόδια και περίμενα να κινηθεί. Όταν όμως είδα να σχηματίζεται μια λίμνη από αίμα και μια μικρή άσπρη λιμνούλα από μυαλά, κατάλαβα ότι τον πυροβόλησε στο κεφάλι και ήταν ήδη νεκρός. Μετά, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και κτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε «με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι»».

Αυτός ο αδίστακτος φασίστας και φονιάς είναι το «πρότυπο ζωής» που ο κ. Αμβρόσιος, θέλει «να συγχαρεί διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ’ ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του».

Οι λόγοι και οι αντιλήψεις του κ. Αμβρόσιου, ο οποίος επί χούντας ήταν ιερέας της Ελληνικής Χωροφυλακής, μας βάζουν σε σκέψεις, για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ενός χριστιανισμός που εναντιώνεται σε καθετί ριζοσπαστικό και προοδευτικό, χάριν της «ουδετερότητας», με αποτέλεσμα να στηρίζει συνειδητά ή ασυνείδητα την αντίδραση.

Posted on Αύγουστος 12, 2011, in Ενημέρωση and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: