Το «εργαλείο» του ρατσισμού

Ο ρατσισμός και οι αντιλήψεις για βιολογική ή πολιτιστική κατωτερότητα κάποιων λαών και ανωτερότητα κάποιων άλλων, παλαιότερα δικαιολογούσαν την αποικιοκρατία της Δύσης, και καταπιεστικούς θεσμούς όπως αυτός της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αργότερα, παρείχαν την ιδεολογική κάλυψη στην προσπάθεια των ναζί να επεκταθούν στις, σημαντικές γι’ αυτούς, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα, οι μορφές του ρατσισμού είναι πιο σύγχρονες, όμως παραμένουν στην υπηρεσία των επιδιώξεων του αστισμού. Η ισλαμοφοβία έχει δικαιολογήσει στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής με πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σε συνδυασμό με τον σύγχρονο αντιμεταναστευτισμό, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις λαϊκές μάζες από τα πραγματικά αίτια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Οι νέες ρατσιστικές αντιλήψεις, προσπαθούν να στρέψουν τον εργαζόμενο λαό ενάντια στους μετανάστες, στους αλλόθρησκους, στους φτωχούς ξένους, αποκρύπτοντας πως τα πραγματικά αίτια της κοινωνικής και οικονομικής αδικίας και ανισότητας, είναι η δραστηριότητα και η απληστία του κεφαλαίου.

Εκτός από την παραδοσιακή ακροδεξιά, σήμερα, ψήγματα ισλαμοφοβικού, αντιμεταναστευτικού, και γενικά ξενοφοβικού λόγου, μπορεί να βρει κανείς σε ολόκληρο το φάσμα του Εθνικοσυντηρητισμού και του Συντηρητικού Φιλελευθερισμού. Οι αντιλήψεις αυτές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Εκτός από το ότι στηρίζονται σε μισάνθρωπες βάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικά εγκλήματα (όπως η πρόσφατη δολοφονία 77 ατόμων από τον Νορβηγό Φασίστα Άντερς Μπρέιβικ), αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Advertisements

Posted on Αύγουστος 21, 2011, in Ρατσισμός/Φασισμός and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: