Η Θεία Τάξις

Το 1975, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη, και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Ένα από τα τραγούδια του δίσκου, ήταν η «Θεία Τάξις».

Οι στίχοι του Νεγραπόντη, που απεικονίζουν τη «θεία τάξη», είναι χαρακτηριστικοί: «Όλα τα δάχτυλα ίσα δεν είναι / κι όλοι να τρώνε δίκαιο δεν είναι. / Έτσι το βρήκαμε έτσι το πάμε / κι ως να πεθάνουμε εμείς δεν το κουνάμε.»

Από ποιους προέρχεται όμως αυτή η εικόνα της «θείας τάξης»; Το τραγούδι συνεχίζει: «Παπάδες, δάσκαλοι, και χωροφυλάκοι / κι όλοι όσοι θέλουμε νόμο και τάξη. / Κι όσοι τ’ αντίθετο θέλουν να γίνει / είναι απάτριδες, άθρησκοι, και κτήνη.»

Το τραγούδι κυκλοφόρησε αμέσως μετά την πτώση της χούντας, οπότε είναι φανερά τα σημάδια εκείνης της εποχής. Όμως ηχεί σαν προειδοποιητικό καμπανάκι. Η πραγματική «θεία τάξη», χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη. Όσοι καλύπτουν, κάνουν τα στραβά μάτια, ή προωθούν μια τάξη σαν κι αυτή που περιγράφεται στους στίχους του τραγουδιού, θα είναι υπόλογοι στην κοινωνία.

Advertisements

Posted on Οκτώβριος 1, 2011, in Σκέψεις και σχόλια and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: