Ο «πατριωτισμός» τους!

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χάμπολτ του Βερολίνου (ας σημειωθεί πως την ομιλία, διέκοψαν Έλληνες φοιτητές αναρτώντας πανό με επιγραφές όπως «όχι άλλα λεφτά στις τράπεζες»), ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στη δεύτερη φάση, οι αρχές της ευρωζώνης, πιστεύω, θα αποκτήσουν πιο βαθύ και πιο εξουσιαστικό ρόλο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής αυτής της χώρας. Φυσικά, αυτό θα μας μετακινήσει από τη σημερινή θέση που όλες οι αποφάσεις παραμένουν στα χέρια της χώρας. Αντίθετα, θα είναι όχι μόνο δυνατόν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτικό για τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν απευθείας αποφάσεις, αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας στη χώρα.»

Για το ότι η ΕΕ είναι ένα καπιταλιστικό μόρφωμα, δεν περιμέναμε τον κ. Τρισέ να μας διαφωτίσει. Όμως οι ανερυθρίαστες δηλώσεις του, διαλύουν κάθε ευρωαριστερή αυταπάτη σχετικά με την «βελτίωση που μπορεί να γίνει στο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, οι δηλώσεις αυτές, καταδεικνύουν ξεκάθαρα πως οι θυσίες για το κεφάλαιο, δεν περικλείουν κανενός είδους πατριωτισμό, όπως μας λένε οι άθλιοι πολιτικοί εξυπηρετητές των καπιταλιστών. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Αν κωλώσουν οι εγχώριοι υπηρέτες του, θα χρησιμοποιήσει του διηπειρωτικούς Ευρωενωσιακούς, ώστε να επιβάλλει την πολιτική που το εξυπηρετεί, με κάθε μέσο.

Η εναλλαγή των κομμάτων της πλουτοκρατίας στην εξουσία, δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σε κανένα πρόβλημα. Εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα και ίδιες πολιτικές.

Δεν υπάρχει κανένα διαχειριστικό μπάλωμα στον τρύπιο καπιταλισμό που θα μπορέσει να προσφέρει ουσιαστική «ζεστασιά» στο λαό.

Μόνη λύση είναι η αντικαπιταλιστική ανατροπή, η κατάργηση των μονοπωλίων, η εργατική-λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους.

«Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»
-Άρης Βελουχιώτης, Η ομιλία της Λαμίας, 22 Οκτώβρη 1944.

Advertisements

Posted on Οκτώβριος 25, 2011, in Σκέψεις και σχόλια and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: