Το «έγκλημα» του ΚΚΕ να στείλει συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας

Πολλοί ήταν αυτοί που «σκανδαλίστηκαν», από το συλλυπητήριο μήνυμα που έστειλε το ΚΚΕ προς τη ΛΔ της Κορέας, για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Κάποιοι από τους «σκανδαλισμένους» ήταν καλοπροαίρετοι, ενώ κάποιοι άλλοι (μεταξύ των οποίων, τελειωμένοι φασίστες, υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού κ.λπ.), βρήκαν την ευκαιρία να πουν πως το «ΚΚΕ θέλει να κάνει την Ελλάδα, Βόρεια Κορέα», και άλλα τέτοια ωραία!

Λοιπόν, θα παραθέσω μερικές προσωπικές σκέψεις σχετικά με το θέμα.

Πρώτα απ’ όλα, τι στο καλό έλεγε το μήνυμα του ΚΚΕ;

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.

Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».

Το ότι, από ένα συλλυπητήριο μήνυμα, βγαίνει το συμπέρασμα πως αυτό που ονειρεύεται το ΚΚΕ για την Ελλάδα, είναι η ΛΔ της Κορέας, είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους.

Η Κ.Ε. του ΚΚΕ στο μήνυμά της λέει, «Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.» Είναι λάθος αυτό;

Η Κ.Ε. του ΚΚΕ καταλήγει (και αυτή είναι η ουσία του μηνύματός της), ότι το ΚΚΕ «στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού.» Δηλαδή, αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΛΔ της Κορέας, να έχει τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμεί, χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις από το εξωτερικό, και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα της ΛΔ Κορέας, για ανεξαρτησία από τον ιμπεριαλισμό.

Το συμπέρασμα πως επειδή το ΚΚΕ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην ΛΔ Κορέας για το θάνατο του ηγέτη της, «θα κάνει την Ελλάδα, Βόρεια Κορέα», δεν έχει βάση. Το ΚΚΕ, έχει δικό του πρόγραμμα και πρόταση για λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, είναι γνωστή η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα, από τη διεθνή καπιταλιστική κοινότητα. Το ΚΚΕ, τολμά να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο ζήτημα της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης, προς μία χώρα που έχει δαιμονοποιηθεί από τον γενικευμένο αντικομμουνισμό.

Προσωπικά, μπορεί να έχω ενστάσεις για πτυχές της Βόρειας Κορέας, και για τον τρόπο που εφαρμόζεται ο σοσιαλισμός εκεί. Όμως από την άλλη, εκτός από τους Κομμουνιστές, δεν βλέπω κανέναν άλλον να ενδιαφέρεται πραγματικά για το τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα, για το πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία, κ.λπ. Η κριτική που ασκείται από τους καπιταλιστές, είναι πέρα για πέρα υποκριτική, και στην ουσία, έχει ως στόχο την παλινόρθωση του καπιταλισμού ΚΑΙ εκεί…

Τελειώνοντας, σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο «Κορέα-μικρή ιστορική αποτίμηση» του «Γλόμπινγκ», που κάνει αναφορά στην αντιμετώπιση που είχαν οι «communist sympathizers» στην «ελεύθερη» και «δημοκρατική» Νότια Κορέα.

Advertisements

Posted on Ιανουαρίου 2, 2012, in Ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 9 Σχόλια.

 1. Μήπως μπορείτε να γίνετε περισσότερο σαφείς όταν μιλάτε για «σοσιαλισμό» και «Λαϊκή Δημοκρατία» στη Βόρειο Κορέα; Αφενός σοσιαλισμός σ’ έναν κόσμο που λιμοκτονεί δεν (γίνεται να) υπάρχει, αφετέρου δεν υπάρχουν πολλές εκδοχές δημοκρατίας, αλλά μόνο μια: εκεί που καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα αυτό που σκέφτεται, χωρίς να οδηγείται στα κάτεργα. Οσο για το ΚΚΕ, μια μόνο ματιά για το πώς αντιμετώπισε δύο θανάτους – με διαφορά λίγων ημερών ο καθένας – του Βάτσλαβ Χάβελ και του Κιμ Γιονγκ Ιλ, αρκεί για να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής τι ακριβώς «ονειρεύεται» για την Ελλάδα του αύριο.

 2. Ο σοσιαλισμός έχει να κάνει με τον τρόπο ανάπτυξης και με τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας. Δυστυχώς, δεν είναι απίθανο να υπάρχουν προβλήματα σε μια σοσιαλιστική χώρα. Ειδικά, όταν την χώρα αυτήν, την έχει στην καραντίνα ολόκληρος ο πλανήτης.

  Όπως έγραψα, «έχω ενστάσεις για πτυχές της Βόρειας Κορέας».

  Όσο για το πως «ονειρεύεται» την Ελλάδα το ΚΚΕ, καλύτερα να ψάξεις το πρόγραμμά του.

 3. Ο Ριζοσπάστης 20/12/11 κάνει κριτική για την οικογενειοκρατία στη Β.Κορέα:
  «Οι διάφοροι αστοί κονδυλοφόροι βρίσκουν ευκαιρία να διακωμωδήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, αξιοποιώντας και ορισμένα φαινόμενα που είναι αταίριαστα με τις αρχές της εργατικής εξουσίας, όπως η οικογενειοκρατία (στον καπιταλισμό περισσεύει, π.χ. οικογένειες Παπανδρέου – Καραμανλή)» (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_tltYvOxqy4J:www2.rizospastis.gr/story.do%3Fid%3D6604843%26publDate%3D20/12/2011+%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%9F%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1+%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%B1&cd=3&hl=el&ct=clnk&client=firefox-a).
  Ενωμεταξύ και σε άλλο φύλλο παλαιότερα έχει γράψει ότι λόγω κληρονομικής διαδοχής έχει χάσει τον χαρακτήρα του αληθινά σοσιαλιστικού κράτους η Β.Κορέα, αλλά δεν το βρίσκω στο πλήθος αποκομμάτων που έχω.

 4. Καί μιά σύγκριση τών ποσοστών (πείνας, θανάτων, ασθενειών, αναλφαβητισμού κλπ) μεταξύ τών υπό εμπάρκο «υπαρκτών σοσιαλισμών» και τής παγκόσμιας μονοκρατορίας τού «υπαρκτού καπιταλισμού» θα μπορούσε να είναι χρήσιμη πρίν καταδικάσουμε οποιονδήποτε αντιστέκεται..

 5. Νομίζω πως το ΚΚΕ και όσοι προσπαθούν να το δικαιολογήσουν, πρέπει μετά από αυτό το τηλεγράφημα, να δέσει(-ουν) μια πέτρα στο λαιμό του(-ς) και να βουτήξει(-ουν) στα νερά του Περισσού που κυλάει κάτω απο τα γραφεία του και παλιότερα είχε πνίξει και τα αρχεία του. Θα προσφέρει(-ουν) έτσι τεράστια υπηρεσία στην Κοινωνία.

 6. Το ΚΚΕ έχει αδερφικές σχέσεις και με το ΑΚΕΛ ( http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4159404 ). Δεν είδα κανέναν να διαμαρτύρεται για το «ότι το ΚΚΕ θέλει να κάνει την Ελλάδα …Κύπρο»!

 7. Το βρήκα το σχόλιο του Ριζοσπάστη 3 Οκτωβρίου 2010 με τίτλο ΓΙΑ ΤΗ ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ (http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5871821&publDate=3/10/2010):
  «Είναι προφανές ότι για το ΚΚΕ η «οικογενειοκρατία» , η διαδοχή δηλαδή σε κομματικές και κρατικές θέσεις με κριτήριο την συγγένεια, δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη του για την συμμετοχή των εργαζόμενων μαζών στην εργατική εξουσία, τον εργατικό έλεγχο και το ρόλο του Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
  Είναι ξένη και με την πρακτική του ως Κόμμα στην πολιτική που ακολουθεί για την ανάδειξη και διάταξη των στελεχών του γεγονός που έχει αποδείξει σε όλη την ιστορική του πορεία. Ποτέ κανένα στέλεχος του δεν αναδείχθηκε με βάση οικογενειακά ή συγγενικά κριτήρια.
  Αυτές είναι πρακτικές που ταιριάζουν στα αστικά πολιτικά κόμματα είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πολιτικές οικογένειες της αστικής τάξης όπως οι Παπανδρέου, οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες κυριαρχούν στην αστική πολιτική για πάνω από μισό αιώνα
  Αυτα τα «ξεχνάνε» οι διάφοροι αστοί κονδυλοφόροι που βρίσκουν ευκαιρία να διακωμωδήσουν την εργατική εξουσία αξιοποιώντας φαινόμενα που είναι αταίριαστα με τις αρχές της. «

 8. Καλημέρα. Υπάρχει ελευθερία στην Β. Κορέα; Εννοώ ελευθερία που να δικαιολογεί και να αιτιολογεί με λογικά επιχειρήματα, ότι είναι κομμουνιστική ή τουλάχιστον σοσιαλιστική χώρα. Ο κομμουνισμός δεν είναι μόνο οικονομία. Η οικονομία είναι το μέσο, ώστε να απελευθερωθεί ο άνθρωπος.
  Ο κομμουνισμός, αν είναι κάτι, αν πρέπει να είναι κάτι είναι ελευθερία

 9. Σέ σχέση με τήν Ιαπωνική κατοχή, τό σήμερα είναι παράδεισος στη ΛΔ της Κορέας.
  Μήν ξεχνάμε πώς τό τείχος στην Κορέα τό υψωσαν οι Νοτιοκορεάτες για να ανακοπεί τό κύμα φυγής από τόν «ελεύθερο κόσμο» πρός τόν Βορρά..
  Ελευθεριακέ πάντως έχεις ένα δίκιο, εχθρός τού καλού είναι τό καλύτερο, γιά όλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: