Για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, αυτόν τον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη. Το έργο του «αγίου των γραμμάτων», όπως χαρακτηρίστηκε ο Παπαδιαμάντης, μπορεί να είναι σφραγισμένο από την χριστιανική πίστη του δημιουργού του, όμως στο επίκεντρο έχει τον απλό λαϊκό άνθρωπο. Αυτή η σύγκλιση, έχει οδηγήσει πολλούς να διατυπώνουν διαφορετικές ερμηνείες για τον Παπαδιαμάντη.

Το τι πράγματι ήταν ο Παπαδιαμάντης, είναι απλό και βαθύ συνάμα, γιατί στην πραγματικότητα ο Παπαδιαμάντης ήταν ένας πιστός χριστιανός, που αγαπούσε και συμπονούσε τον λαό, ενώ από την άλλη απεχθανόταν την πλουτοκρατία, τους άρχοντες και τους θεσμούς τους. Και αυτό φαίνεται μέσα από τον τρόπο που έζησε, αλλά και μέσα από τα έργα του.

Ο Παπαδιαμάντης έγραψε: «Και πάλι κίνησα να ’ρθω, Χριστέ μου, στην αυλή σου…» (Η Γλυκοφιλούσα)

Ο Παπαδιαμάντης επίσης έγραψε: «Για ν’ αποκτήση κανείς γρόσια, άλλος τρόπος δεν είναι, πρέπη νάχει μεγάλη τύχη, να εύρη στραβόν κόσμο, και να είναι αυτός μ’ ένα μάτι, δεν του χρειάζονται δύο. Πρέπει να φάη σπίτια, να καταπιή χωράφια, να βουλιάξη καράβια, με τριανταέξ τα εκατό θαλασσοδάνεια, το διάφορο κεφάλι.» (Τα Βενέτικα)

Ο Παπαδιαμάντης έγραψε: «Πανάγαθε Βασιλεύ, (…) καρποίς ευλόγησον (…) πιστούς δούλους σου αγίασον, ότι εις δόξαν σην, Κύριε (…) των εν ευσεβεία και πίστει τελειωθέντων.» (Άγια και Πεθαμένα)

Ο Παπαδιαμάντης επίσης έγραψε: «Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αύτη γεννά την αδικίαν, αύτη τρέφει την κακουργίαν, αύτη φθείρει σώματα και ψυχάς. Αύτη παράγει την κοινωνικήν σηπεδόνα. Αύτη καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς.« (Οι Χαλασοχώρηδες)

Ο Παπαδιαμάντης δεν ήταν σε σύγχυση όταν προσευχόταν στον «Κύριο» και ταυτόχρονα θεωρούσε την πλουτοκρατία ως τον «διαρκή αντίχριστο». Στην πραγματικότητα, διατύπωνε και βίωνε με αρμονικό τρόπο την ουσία της γνήσιας χριστιανικής πίστης (η οποία μόνο κοντά στο λαό και ενάντια στην πλουτοκρατία μπορεί να είναι). Της πίστης που σήμερα αναζητάμε, αλλά δυσκολευόμαστε να βρούμε!

Posted on Μαρτίου 1, 2012, in Σκέψεις και σχόλια and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: