Για τις εξελίξεις στην Παραγουάη

Ο χριστιανός αγωνιστής πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο.

Όπως διαβάζουμε στο ιστολόγιο Ορθοδοξία και Πολιτική:

«Μετά από μισό αιώνα δικτατορικής διακυβέρνησης της Παραγουάης, ο λαός της που είχε οδηγηθεί στην εξαθλίωση, εξέλεξε προ ολίγων ετών αρχηγό του κράτους τον χριστιανό αγωνιστή, πρώην καθολικό επίσκοπο, Φερνάντο Λούγκο. Από την πρώτη στιγμή ο Λούγκο, υποστηρικτής της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, αγωνίστηκε να επαναφέρει τη δημοκρατία στη χώρα και να ενισχύσει οικονομικά τις ασθενέστερες τάξεις του λαού. Οι αντιδράσεις του κατεστημένου μεγάλες σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Το ποτήρι ξεχείλισε προ ημερών όταν ο Λούγκο άρχιζε να εφαρμόζει την αναδιανομή της γης, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της Παραγουάης εδώ και δεκαετίες. Στη  συγκεκριμένη χώρα είναι γνωστό ότι κυριαρχούν οι μεγαλοτσιφλικάδες.

Οι αιματηρές συγκρούσεις που προκλήθηκαν από προβοκατόρικα στοιχεία και σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στην επαρχία Κουρουγκάτι, ανάμεσα στην αστυνομία και αγρότες, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς  ήταν η αιτία για να ζητήσει η συντηρητική Γερουσία την αποπομπή του Λούγκο. Αρκετές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, όπως και η Ενωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών χαρακτήρισαν τις εξελίξεις κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση του Φ. Λούγκο. Χιλιάδες λαού βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Ασουνσιόν στο πλευρό του Προέδρου τους.»

Στον Ριζοσπάστη (27.6.2012), υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ:

Από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.

«Μέτωπο αντίστασης στο πραξικόπημα σχημάτισαν οι λαϊκές δυνάμεις της Παραγουάης, το «Μέτωπο Guasu για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», ενώ ο αποπεμφθείς από το κογκρέσο πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο δηλώνει ότι θα μεταφέρει την αντίσταση σε κάθε γωνιά της Παραγουάης ενάντια στην κυβέρνηση του «αντιπροέδρου Φεντερίκο Φράνκο».

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση έχουν από την Κυριακή προχωρήσει στην κατάληψη δύο στούντιο και τα κανάλια 10 και 2 μεταδίδουν συνεχώς ειδήσεις που αφορούν τις δραστηριότητας ενάντια στο πραξικόπημα, ενώ έχουν ανοικτό το μικρόφωνο στις λαϊκές οργανώσεις και τον κόσμο. «Συνωστισμός» παρατηρείται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ασουνσιόν, σύμφωνα με λατινοαμερικανικά ΜΜΕ, καθώς συνεχώς πρέσβεις και διπλωματικό προσωπικό χωρών εγκαταλείπουν τη χώρα, είτε γιατί διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Φράνκο, είτε γιατί ανακαλούνται οι πρέσβεις για διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι μοναδικές διπλωματικές αποστολές που παραμένουν «ατάραχες» είναι αυτές της Ισπανίας, του Βατικανό, της Γερμανίας και του Καναδά, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση αναγνώριση του «καθεστώτος Φράνκο».

Στο μεταξύ, η έκτακτη Σύνοδος των Χωρών της Νοτίου Αμερικής – UNASUR που ήταν να πραγματοποιηθεί στο Περού αναστέλλεται και θα γίνει Κοινή Σύνοδος με τις χώρες του Ενωσης της Αγοράς του Νότου – Mercosur κατά την δεύτερη ημέρα, την Παρασκυεή, της προγραμματισμένης Συνόδου στην Μεντόσα της Αργεντινής, ενώ θα παραστεί ο Φερνάντο Λούγκο και μέλη της «παράλληλης κυβέρνησης» που έχει σχηματίσει, ώστε να «καταθέσουν» στην κοινή Σύνοδο. Πάντως, η έκκληση της Βενεζουέλας και για υποβολή οικονομικών κυρώσεων – η Βενεζουέλα ήδη ανακοίνωσε εμπάργκο πώλησης πετρελαίου – έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής από την Ουρουγουάη.

Το βαρόμετρο των εξελίξεων, ωστόσο, είναι η Βραζιλία. Ως μεγάλη δύναμη της περιοχής, κύριος εμπορικός εταίρος της Παραγουάης πιθανόν είναι να λειτουργήσει ως «διαπραγματευτής». Ο Ρέις Αντρέ ντα Σίλβα, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρίο Γκράντε δο Σουλ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Ρουσέφ πρέπει να συμβιβάσει τις διακηρύξεις περί της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της πολιτικής μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με τα συμφέροντα της Βραζιλίας» και αναφέρει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τις βραζιλιάνικες εταιρείες, αλλά και τη μεγάλη «αποικία» των Βραζιλιάνων στην Παραγουάη, τους αποκαλούμενους «Brazaguyos. Ομάδα που θεωρείται ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα αιματηρά γεγονότα της ΒΑ Παραγουάης, και ήταν ο πυροδοτικός μηχανισμός για την πραξικοπηματική αποπομπή του Φερνάντο Λούγκο, ενώ οι Μπραζαγουάιος ζητούν από την Πρόεδρο Ρουσέφ να αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση για την προάσπιση των συμφερόντων των Βραζιλιάνων.

Μέχρι η κυβέρνηση Ρουσέφ καταλήξει όσον αφορά τη στάση της ο πρώην Πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, βρέθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος έξω από την πρεσβεία της Παραγουάης.»

To KKE, με μήνυμά του στο Παραγουανό ΚΚ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Παραγουάης, με αφορμή το πραξικόπημα στη χώρα:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις μεθοδεύσεις και τις πραξικοπηματικές ενέργειες που οδήγησαν στην αποπομπή του Προέδρου Λούγκο. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και για τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Βολιβία όπου επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα αποσταθεροποίησης.

Επιβάλλεται να βγουν συμπεράσματα από τη στάση της ΕΕ και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ -αλλά και ορισμένων της περιοχής- που έδειξαν ανοχή ή και επικρότησαν τις εξελίξεις, δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση τους απέναντι στη νέα κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εκφράζει αμέριστη διεθνιστική αλληλεγγύη με το Παραγουανό ΚΚ, το λαό της Παραγουάης. Η οργανωμένη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να δώσει απάντηση στους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας. Η οργάνωση της πάλης σε σύγκρουση με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, μπορεί να νικήσει.»

Advertisements

Posted on Ιουνίου 27, 2012, in Επικαιρότητα and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: