Θεός ή Μαμωνάς;

Η πίστη κάποιου, πως κάπου μάλλον υπάρχει ένας «θεός», δεν τον κάνει απαραίτητα χριστιανό. «Σὺ πιστεύεις ὅτι εἷς ἐστιν ὁ θεός; καλῶς ποιεῖς: καὶ τὰ δαιμόνια πιστεύουσιν καὶ φρίσσουσιν.» (Ιακ. 2:18). Κάποιος που θέλει να ονομάζεται χριστιανός, οφείλει να ζει και σαν χριστιανός.

Η βιτρίνα που έχει δημιουργήσει κάποιος για τον εαυτό του επίσης, δεν σημαίνει πως αυτός ο άνθρωπος ζει ως χριστιανός. Το να ζεις ως χριστιανός, δεν έχει να κάνει απλά με μερικούς κανόνες, του τύπου «μην καπνίσεις», «μην ντυθείς παράξενα», «μην παίξεις τράπουλα» (!) κλπ. Ούτε το να φορέσεις μια γραβάτα την Κυριακή το πρωί, μπορεί να αποδείξει την χριστιανική σου ιδιότητα.

Το να είσαι και να ζεις ως χριστιανός έχει να κάνει με ολόκληρη την φιλοσοφία της ζωής σου, η οποία θα πρέπει να αγγίζει με πρακτικό τρόπο τα ουσιαστικά ζητήματα.

Το πρώτο και βασικό, που πρέπει να ξεχωρίσει κάποιος που θέλει να ονομάζεται χριστιανός, είναι το ποιος είναι ο κινητήριος σκοπός της ζωής του. Ο Θεός (οπότε και ο αγώνας του ανθρώπου για το δίκαιο του καταπιεσμένου) ή ο Μαμωνάς (οπότε ο αγώνας του ανθρώπου για να εξασφαλίσει -ο ίδιος- όλο και περισσότερο χρήμα); Και παρόλο που υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι διατηρούν την ταμπέλα του «καλού χριστιανού», όμως πάνω απ’ όλα βάζουν το συμφέρον τους, την ατομική τους ευημερία, την τσέπη τους, η ουσία της διδαχής που λένε ότι πιστεύουν είναι παντελώς ασυμβίβαστη με τον τρόπο της ζωής τους.

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 3, 2012, in Χριστιανισμός και κοινωνία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: