Για την δογματική εναντίωση στη θρησκευτική πίστη

Έχουμε επανειλημμένα ασκήσει συγκεκριμένη κριτική, προς τις μορφές πίστης και θρησκείας που καλλιεργούν μοιρολατρικές αντιλήψεις για την ζωή. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει κι ένα άλλο είδος δογματισμού. Υπάρχουν οι φονταμενταλιστές «άθεοι», που καταδικάζουν de facto την θρησκευτική πίστη και κλείνουν τα μάτια όποτε η πίστη κινητοποιεί σε ιστορική δράση για δικαιοσύνη.

Ως χριστιανοί και κομμουνιστές, δεν δεχόμαστε να θεωρούμαστε ταξικά «χωλοί», επειδή πιστεύουμε στο Θεό. Ειδικά, όταν βλέπουμε την πίστη αυτή να γεννά ριζοσπαστική ταξική αντίληψη και αγωνιστική διεκδίκηση της δικαιοσύνης σε κάθε επίπεδο. Ως εκ τούτου, δεν δεχόμαστε την διδασκαλία που λέει ότι σε μια κοινωνία χωρίς αδικία, η πίστη θα είναι άχρηστη.

Μπορεί η διαστρεβλωμένη πίστη, να χρησιμοποιείται από το σύστημα της εκμετάλλευσης για την χειραγώγηση λαϊκών μαζώνόμως η γνήσια πίστη στο Θεό, μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέσο για την κινητοποίηση σε αγώνα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

υ.γ. Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε πιστούς ή μη πιστούς. Η επιλογή του καθενός στο ζήτημα της θρησκευτικής πίστης, θα πρέπει να είναι σεβαστή, όποια κι αν είναι αυτή.

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 22, 2012, in Σκέψεις και σχόλια and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: