Θρησκευόμενοι και ΚΚΕ: μερικές υποκειμενικές σκέψεις με αφορμή μια διευκρίνηση στο σχέδιο για το καταστατικό του Κόμματος

Έχοντας στα χέρια μου τις θέσεις της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 19ο συνέδριο (11-14 Απρίλη 2013), παρατηρώ κάτι που ως χριστιανό κομμουνιστή και φίλο του Κόμματος, με ικανοποιεί. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο για το καταστατικό του Κόμματος, που προτείνεται από την Κ.Ε. να ψηφιστεί στο συνέδριο, στην γ’ παράγραφο της εισαγωγής, υπάρχει η εξής διευκρίνηση (η οποία δεν υπήρχε στην προηγούμενη μορφή του καταστατικού):

«Στον αγώνα αυτό, [το ΚΚΕ] επιδιώκει την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτη­τα από ειδικότητα, μορφωτικό επίπεδο, εθνότητα, πολιτιστικές και γλωσσι­κές παραδόσεις, φύλο.»

Αν εντάξουμε την θρησκευτική πίστη σε αυτό που το καταστατικό ονομάζει «πολιτιστική παράδοση», το Κόμμα (μετά την απάλειψη του όρου «αθεΐα» κατά την τροποποίηση του καταστατικού στο 15ο συνέδριο του 1996), φαίνεται να κάνει ένα ακόμα θετικό (αν και δειλό) βήμα…

Η παραπάνω διατύπωση του σχεδίου του καταστατικού, είναι βέβαια σε απόλυτη αρμονία με τις ξεκάθαρες θέσεις που περιείχε η πρόταση νόμου για τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, την οποίο κατάθεσε το 2008 το ΚΚΕ:

«Οπως είναι γνωστό στον ελληνικό λαό από τη μακρόχρονη εμπειρία του, το ΚΚΕ ουδέποτε διαχώρισε τους εργαζόμενους σε θρησκευόμενους και μη. Στάθηκε πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα και στις παραδόσεις του λαού.

Στους αγώνες για βελτίωση της ζωής του λαού, για εθνική ανεξαρτησία, για δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην εγχώρια ολιγαρχία, οι κομμουνιστές βρέθηκαν, βρίσκονται και θα βρίσκονται μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές ή μη αντιλήψεις τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εθνικής αντίστασης όπου ο λαϊκός κλήρος συμμετείχε μαζικά στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ.»

Μερικές σκέψεις:

Το ΚΚΕ, κρατάει μια έντιμη στάση μπροστά στο ζήτημα της θρησκευτικής πίστης, καθώς ουδέποτε θέλησε ή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού.

Βέβαια, από την άλλη, το βίωμα αρκετών χριστιανών, σχηματίζει την εντύπωση πως ένας θρησκευόμενος αγωνιστής και πολιτικά ριζοσπάστης, στην περίπτωση που θα επιχειρούσε να οργανωθεί στο Κόμμα, θα αντιμετωπιζόταν σαν «δεύτερης κατηγορίας» κομμουνιστής, καθώς η ταξική συνείδησή του θα είχε και «ιδεαλιστικές» αναφορές, χωρίς να ασπάζεται πλήρως την φιλοσοφία του διαλεκτικού υλισμού. Δεν σας κρύβω πως κάμποσοι φίλοι του κόμματος, ένιωσαν «τσιμπιματάκια» όταν από εφημερίδα, ΚΟΜΕΠ και ραδιόφωνο, διαφημιζόταν και παρουσιαζόταν το βιβλίο του Γιαροσλάβσκι.

Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει το Κόμμα φιλοσοφία, αντίληψη, κλπ. Όμως είναι ένα θέμα το ότι υπάρχουν χριστιανοί που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού με την μορφή της λαϊκής εξουσίας, οι οποίοι στην στενή τους επαφή με το Κόμμα, αρχίζουν να νοιώθουν άβολα. Συνήθως οι θρησκευόμενοι, μπορεί να νοιώσουν καλοδεχούμενοι στο Κόμμα ως «φιλοξενούμενοι», αλλά δυσκολεύονται να νοιώσουν «σαν το σπίτι τους».

Την ίδια στιγμή, οπορτουνιστικά έντυπα δημοσιεύουν και αναδημοσιεύουν σημαντικά κείμενα που δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της χριστιανικής πίστης, πολύ πιο ριζοσπαστικό από αυτό που έχει συνηθίσει να αντικρίζει ο λαός. Δεν θα εξετάσω βέβαια τα κίνητρα των οπορτουνιστών. Όμως, δεν θα ήταν άσχημο το Κόμμα της εργατικής τάξης και τα μέλη του, να αρχίσουν να διώχνουν πιθανές φοβίες ή επιφυλάξεις απέναντι τους θρησκευόμενους ριζοσπάστες.

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 10, 2012, in Κομμουνισμός και θρησκεία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΙΑ ΚΚΕ.

  ΣΚΟΠΙΜΑ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.

  ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΡΕΠΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΥΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 2. θα μπορούσες να τονίσεις ότι, όχι μόνο είταν το ΚΚΕ ιδιαίτερα ανεκτικό απέναντι στην ελληνική εκκλησία, αλλά και το αντίστροφο : η εκκλησία σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς, όπως στον εμφύλιο πόλεμο και αμέσως μετά, στις διώξεις, κάλυψε και προστάτευσε πολλούς κομουνιστές, ο δε Δαμασκηνός αρνήθηκε διαρρήδην να αφορίσει την ιδεολογία και τους εμφορουμένους από τις αρχές της.

  Ούτε όμως κι αυτό είναι για μένα το θέμα : η τακτική του ΚΚΕ να «ανέχεται» τη θρησκεία (εντάσσοντάς τη μάλιστα στην ενότητα »πολιτιστικές παραδόσεις»), απλώς είναι αποδεικτική της προθυμίας του κουκουέ να αποχωρήσει από αρχές της μαρξιστικής ιδεολογίας που του φέρνουν αμηχανία ή κάποιο αίσθημα »διεθνιστικού άγους» (που σχετίζεται με τις διώξεις των θρησκειών και των πιστών στα πρώτα χρόνια του σοσιαλισμού, και εν συνεχεία, λόγω ανάγκης, προσεταιρισμού των θρησκειών αυτών, όπως στο β’ παγκόσμιο πόλεμο, ή αργότερα, στον ψυχρό πόλεμο, όπου η ρωσική ας πούμε εκκλησία εξυπηρετούσε τα σχέδια του σοβιετικού ιδεολογικού επεκτατισμού με ανθρώπινο πρόσωπο).

  Ϊσως θα είταν καλύτερα αν το ΚΚΕ επεδείκνυε μεγαλύτερη ευελιξία στις άλλες του αρχές, παρά στο ανώδυνο και ακίνδυνο πεδίο των θρησκευτικών πεποιθήσεων που, μέσω της κ. κανέλλη, αναπεταννύει ως παντιέρα δημοκρατικότητος, ίσως είταν καλύτερα το ΚΚΕ να παραμείνει ένα κομουνιστικό, μαρξιστικό κόμμα, πρσηλωμένο στον διαλεκτικό υλισμό.

  Δεν ωφελεί σε τίποτα να βάζεις σαντιγύ στο τσίλι !

 3. @thersitis Ισχύει αυτό που λες. Υπάρχουν πολλοί πιστοί που είναι ΚΚΕ.

  @ITwasntME Φίλε μου ποια ακριβώς ευελιξία θα έπρεπε να έχει το ΚΚΕ και σε ποιες αρχές; Το ΚΚΕ είναι μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα που αγωνίζεται για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, χωρίς οπορτουνιστικές αυταπάτες για ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Θα έπρεπε να αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό;

  Το ζήτημα που χωρίζει πολιτικά τις αντιλήψεις, είναι ακριβώς η ταξική αντίληψη της κοινωνίας, και όχι το αν πιστεύει στο Θεό ή όχι, ο καθένας. Το ΚΚΕ, προς τιμήν του, έχει ισορροπημένη προσέγγιση πάνω σε αυτό το ζήτημα.

  Στο κείμενο, κατέγραψα μερικές προσωπικές και «υποκειμενικές» σκέψεις (όπως τόνισα και στον τίτλο), οι οποίες έχουν κυρίως βιωματικό περιεχόμενο…

 1. Παράθεμα: Απαγορεύεται να γίνω μέλος του ΚΚΕ(;)! « Υπερβολές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: