Για μία ταξική συμμαχία

Οι καπιταλιστές και τα μονοπώλια, έχουν αντίθετα συμφέροντα από τον λαό. Με στόχο την διατήρηση (ακόμα και σε συνθήκες κρίσης) και την αύξηση των κερδών τους, καταπιέζουν ολοένα και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Πατώντας πάνω σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που τους έχουν προσφέρει οι αστικές κυβερνήσεις, οι καπιταλιστές μπορούν να προστατεύουν τα κέρδη τους, να έχουν φοροαπαλλαγές και, πλέον, να κόβουν μισθούς, να απολύουν, να καταπιέζουν, να σπρώχνουν προς την εξαθλίωση τον λαό, χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Πατάνε πάνω στην δύσκολη θέση που βρίσκεται ο κόσμος, και επιβάλλουν κάθε φορά τους, συχνά άθλιους και παράνομους (ακόμα και με αυτή την νομοθεσία), εργασιακούς όρους που θέλουν.

Στόχος του ταξικού εργατικού κινήματος, θα πρέπει να είναι η ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων λαϊκών στρωμάτων. Βασικό και κύριο συστατικό της ριζοσπαστικοποίησης, είναι η απόκτηση ταξικής συνείδησης από τον λαό. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα (μισοπρολετάριοι και φτωχοποιημένα μεσαία στρώματα), θα πρέπει να συμμαχήσουν ενάντια στον κοινό τους εχθρό, την αστική τάξη των καπιταλιστών.

Όταν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποκτήσουν ταξική συνείδηση, θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι πραγματική προοπτική υπέρ του λαού, μπορεί να υπάρξει μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας λαϊκής εξουσίας η οποία θα συντρίψει τις καπιταλιστικές συστημικές δομές, κοινωνικοποιώντας όλα τα μέσα παραγωγής, καταργώντας την καπιταλιστική περιουσία και επιστρέφοντας όλο τον πλούτο που παράγει ο λαός, πίσω σε αυτόν.

Πάνω σε αυτήν την βάση, θα πρέπει να οικοδομηθεί μια ταξική συμμαχία του λαού, η οποία δεν θα έχει καμία αυταπάτη πως ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος, ή πως μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης μπορεί να υπάρξει διαχείριση «υπέρ του λαού». Προοπτική της συμμαχίας αυτής θα πρέπει να είναι η εργατική λαϊκή εξουσία.

Μπορεί μεταξύ μας να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σε επιμέρους ζητήματα, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικά ερεθίσματα. Όμως, έχουμε κοινή την προοπτική της χειραφέτησης από τους εκμεταλλευτές, της καταπολέμησης της ταξικής αδικίας, της ανισότητας και της καταπίεσης.

Advertisements

Posted on Ιανουαρίου 5, 2013, in Αντικαπιταλιστική προοπτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: