Η λαϊκή συμμαχία οφείλει να είναι αντιιμπεριαλιστική

Σύμφωνα με τον πιο σύντομο ορισμό του Λένιν, «ιμπεριαλισμός είναι το μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού». Όπως αναφέρει στον πρόλογο του έργου του, «Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού»: «Ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε σε παγκόσμιο σύστημα αποικιακής καταπίεσης και χρηματιστικής κατάπνιξης της τεράστιας πλειοψηφίας του πληθυσμού της γης από μια χούφτα “προηγμένες χώρες”. Και το μοίρασμα αυτής της “λείας” γίνεται ανάμεσα σε 2-3 ληστές με παγκόσμια δύναμη, οπλισμένους ως τα δόντια (Αμερική, Αγγλία, Ιαπωνία), που τραβούν όλη τη γη στον πόλεμό τους για το μοίρασμα της λείας τους […] Ο κόσμος χωρίστηκε σε μια χούφτα κράτη-τοκογλύφους και σε μια τεράστια πλειοψηφία κράτη-οφειλέτες

Η περιγραφή του Λένιν για τον καπιταλισμό, δεν είναι ξεπερασμένη. Στην Ελλάδα, η ντόπια πλουτοκρατία προσπαθεί να αναδειχθεί σε καπιταλιστική δύναμη ευρύτερης κλίμακας, όμως οι εξαρτήσεις της από τα διεθνή μονοπώλια παραμένουν ισχυρές. Στην πραγματικότητα, βασικά τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου (τράπεζες, εφοπλιστές, βιομήχανοι κ.λπ.), θα δυσκολεύονταν να διατηρήσουν την δύναμή τους, αν δεν ήταν διαπλεκόμενα και εξαρτημένα από τον ξένο παράγοντα.

Η λαϊκή-κοινωνική-ταξική συμμαχία που θα συσπειρώσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, εφόσον επιδιώκει την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, οφείλει να είναι αντιιμπεριαλιστική.

Advertisements

Posted on Μαρτίου 13, 2013, in Αντικαπιταλιστική προοπτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: