Σκόρπιες σκέψεις για το νέο Πάπα

Στις 14 Φλεβάρη, δικαστήριο της Αργεντινής έκρινε ότι η Καθολική Εκκλησία της χώρας ενέχεται στα εγκλήματα και στις φρικαλεότητες της ακροδεξιάς στρατιωτικής χούντας, που ήταν στην εξουσία από το 1976 ως το 1983. Να θυμίσουμε ότι στην περίοδο της χούντας στην Αργεντινή, 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν, ενώ οι 15.000 από αυτούς, εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ανώτατη ιεραρχία της εκκλησίας, γνώριζε για τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια ιερωμένων που είχαν αντιταχθεί στην ακροδεξιά χούντα.

***

Ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που θα ονομάζεται Φραγκίσκος Α’, προέρχεται από αυτήν ακριβώς την εκκλησία, καθώς μέχρι πρότινος ήταν αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι κατά την διάρκεια της χούντας, δε στήριξε δύο αντικαθεστωτικούς ιερείς οι οποίοι είχαν απαχθεί από το καθεστώς. Πάντως, ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι πήγε αυτοπροσώπως στο σπίτι του ηγέτη της χούντας Βιντέλα, για να του ζητήσει να δείξει έλεος και να απελευθερώσει τους ιερείς, καθώς επίσης και ότι έκρυβε διωκόμενους από τη χούντα στην εκκλησία του, ενώ για τη δράση του φυλακίστηκε για πέντε μήνες.

***

Στο παρελθόν, ο Φραγκίσκος Α’ είχε ασκήσει κάποια κριτική στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Το 2009, είχε πει ότι η ακραία φτώχεια και οι άδικες οικονομικές δομές που δημιουργούν μεγάλες ανισότητες, είναι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

***

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είναι η ίδια εκκλησία της οποίας η ηγεσία, στην Αργεντινή κάλυψε και συνεργάστηκε την χούντα, όμως είναι και η ίδια εκκλησία στης οποίας την βάση γεννήθηκε το κίνημα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης στην Λατινική Αμερική, το οποίο συντέλεσε στην κοινωνικοπολιτική ριζοσπαστικοποίηση αρκετών ανθρώπων.

***

Δεν γνωρίζουμε τι είδους ώθηση θα δώσει τελικά η νέα ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Πάντως, τα δεδομένα λένε ότι δύσκολα θα δούμε μια εκκλησιαστική ηγεσία πραγματικό σύμμαχο του λαού, η οποία δεν θα αρκεστεί σε ευχολόγια, αλλά θα αγωνιστεί στο πλευρό των απλών ανθρώπων για την ανατροπή της βαρβαρότητας. Όπως και να ‘χει, οι καθολικοί, αλλά και όλοι οι άνθρωποι, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σήμερα στον κόσμο επικρατεί ένα σύστημα που επιβάλει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και την ανισότητα, που ως μόνη διέξοδο, έχει την απελευθερωτική προοπτική της δικαιοσύνης. Η προοπτική αυτή, προϋποθέτει την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Advertisements

Posted on Μαρτίου 14, 2013, in Χριστιανικές απόψεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: