«Τα σταφύλια της οργής»: πάντα η ίδια ιστορία

Η τελευταία συστημική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, έχει οδηγήσει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους καπιταλιστές κάθε χώρας, να λάβουν μέτρα που θα περιορίσουν τις απώλειες κερδών για τα μονοπώλια, σε βάρος των λαών. Καλούν τον λαό να πληρώσει για μια κρίση που δημιούργησε η δραστηριότητα του κεφαλαίου.

Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Κύπρο, όπου απειλούνται με «κούρεμα» ακόμα και οι πενιχρότερες οικονομίες του λαού. Βλέπουμε τι συμβαίνει και στην Ελλάδα, που τα λαϊκά στρώματα (τα οποία είτε μαστίζονται από την ανεργία, είτε δουλεύουν χωρίς δικαιώματα για πενιχρούς μισθούς, ως μισθωτοί σκλάβοι), ξυρίζονται κυριολεκτικά από φόρους και μέτρα διάλυσης των δικαιωμάτων τους και του βιοτικού τους επιπέδου.

Όπως οι κρίσεις αποτελούσαν πάντα κομμάτι της ίδιας της φύσης του καπιταλισμού*, έτσι και αυτοί που πλήρωναν πάντα τα σπασμένα, ήταν οι ίδιοι: οι φτωχότεροι, οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα. Αυτό συνέβη σε κάθε κρίση του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η παρακάτω ταινία, «Τα Σταφύλια της Οργής», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, παρουσιάζει γλαφυρά την εκμετάλλευση και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι φτωχοί και καταπιεσμένοι της Αμερικής, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929. Ίσως ανακαλύψετε αρκετές ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση.

Advertisements

Posted on Μαρτίου 19, 2013, in Καπιταλισμός and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: