Αντιιμπεριαλισμός: πιο αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ

Στην Ελλάδα, μπορεί η ντόπια πλουτοκρατία να προσπαθεί να αναδειχθεί σε καπιταλιστική δύναμη ευρύτερης κλίμακας, όμως οι εξαρτήσεις της παραμένουν ισχυρές. Βασικά τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου (τράπεζες, εφοπλιστές, βιομήχανοι κ.λπ.), θα δυσκολεύονταν να διατηρήσουν την δύναμή τους, αν δεν ήταν εξαρτημένα από τον ξένο παράγοντα. Μάλιστα, όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, φανερώνουν ότι η εξάρτηση της Ελλάδας (όπως και της Κύπρου), γίνεται ολοένα και πιο βαθιά, ολοένα και πιο έντονη.

Η αναγνώριση της εξάρτησης της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση δεν αθωώνει την ντόπια πλουτοκρατία. Το αντίθετό: αποκαλύπτει και καταδικάζει τον ρόλο της και ενισχύει το ταξικό οπλοστάσιο και τις δυνατότητες για την χάραξη μιας λαϊκής στρατηγικής που θα την αποδυναμώσει και θα την χτυπήσει ουσιαστικά.

Η συμμαχία ή το μέτωπο του λαού που θα έχει ως προοπτική την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την λαϊκή εξουσία, οφείλει να είναι πρωτίστως αντιιμπεριαλιστική/ό. Ο αντιιμπεριαλισμός (δηλαδή η εναντίωση σε αυτό που ο Λένιν χαρακτηρίζει ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού), είναι πιο αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ.

Advertisements

Posted on Μαρτίου 31, 2013, in Αριστερές απόψεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: