Η ανάγκη για μια λαϊκή συμμαχία που θα φοβίζει τους καπιταλιστές και δε θα είναι κατοικίδιό τους

Στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, δεν χωράνε στάδια διαχείρισης του συστήματος. Η διαχείριση του συστήματος της εκμετάλλευσης, μόνο στο πισωγύρισμα του λαϊκού-εργατικού κινήματος μπορεί να συντελέσει. Η καλλιέργεια αυταπατών πως αυτό το σύστημα μπορεί να βελτιωθεί και να γίνει «ανθρώπινο», εξυπηρετούν τον ίδιο τον καπιταλισμό, καθώς εμποδίζουν την ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Στην ουσία, η ρεφορμιστική «αριστερά», είναι μια σοσιαλδημοκρατία με περιτύλιγμα αριστερών συνθημάτων. Όμως, όσο η ντόπια αστική τάξη και τα διεθνή μονοπώλια θα κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας και θα έχουν στην κατοχή τους τα μέσα παραγωγής, όσο η χώρα θα είναι εξαρτημένη από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πιθανή «αριστερή» διαχείριση, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Τα χέρια της θα είναι δεμένα, έστω κι αν είχε πρόθεση να κάνει κάτι. Ακόμα κι αν κατάφερνε να αποσπάσει κάποια παραχώρηση από τους καπιταλιστές αυτές, στις σημερινές συνθήκες, θα ήταν απειροελάχιστες και εφήμερες. Τελικά, θα σκόρπιζε την απογοήτευση στο λαό ενισχύοντας τις δομές του συστήματος.

Ο σοσιαλισμός που θα έχει ως στόχο τον τερματισμό της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, δε θα οικοδομηθεί ούτε απλώς με συνθήματα, ούτε με ευχολόγια, ούτε με «καλές» προθέσεις, ούτε με ρεφορμιστικές αυταπάτες, αλλά ούτε και με ψευτοεπαναστατικές ονειρώξεις. Ο αγώνας για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, περνάει από την καθημερινή και αποφασιστική δουλειά στους χώρους εργασίας, από τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του λαού σε κάθε μέτωπο που η πλουτοκρατία πάει να βάλει χέρι, από το ξεσκέπασμα της αστικής τάξης. Ο αγώνας της σοσιαλιστικής προοπτικής προϋποθέτει την οικοδόμηση μιας λαϊκής συμμαχίας που θα φοβίζει τους καπιταλιστές και δε θα είναι κατοικίδιό τους.

Posted on Απρίλιος 2, 2013, in Αριστερές απόψεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: