«Όλοι ίδιοι είναι!»

Συχνά αντιμετωπίζω ανθρώπους που αναπτύσσουν μια παθητική αντίληψη για ότι συμβαίνει γύρω τους. Αποθαρρυμένοι καθώς είναι, επιδιώκουν να αποθαρρύνουν και τους διπλανούς τους από το να κινητοποιηθούν και να δράσουν μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα.

«Τι ασχολείσαι; Όλοι ίδιοι είναι», αναφωνούν, αναπαράγοντας μια παραλλαγή συνθήματος της Χρυσής Αυγής («αλήτες, προδότες, πολιτικοί»). Αυτό, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Η αντίληψη πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ίδιες και η λογική πως πρέπει να υπάρξουν κάποιοι «διαφορετικοί» (κατά προτίμηση «τσαμπουκάδες») που θα «λύσουν προβλήματα» ενώ ο λαός θα ζεσταίνει τον καναπέ του, εξέθρεψε σε μεγάλο βαθμό το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Μια ερώτηση που θα μπορούσε να τεθεί σε όσους φέρουν την παραπάνω άποψη, είναι η εξής: «τι προτείνεις, λοιπόν;» Συνήθως οι απαντήσεις τους σε αυτό το ερώτημα, αποκαλύπτουν την συνειδητό ή ασυνείδητο χρυσαυγιτισμό που φωλιάζει στο μυαλό τους.

Ποίοι όμως είναι ίδιοι; Είναι ίδιος αυτός που στηρίζει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την διατήρηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με αυτόν που αγωνίζεται για την ανατροπή της; Είναι ίδιος αυτός που υπερασπίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, με αυτόν που είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού;

Αν κάποιοι μοιάζουν, αυτοί είναι τα ναζιστικά μαντρόσκυλα του καπιταλισμού που ανοίγουν δουλεμπορικά «γραφεία ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες», ώστε να εξασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια στους καπιταλιστές, με αυτούς που έχουν επιβάλει την βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τον λαό για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αν κάποιοι μοιάζουν, αυτοί είναι οι «αντισυστημικοί» φασίστες που προετοιμάζονται να τσακίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, με αυτούς που επιβάλουν τη θεσμική καταστολή.

Advertisements

Posted on Μαΐου 20, 2013, in Σκέψεις και σχόλια and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: