Τα αίτια της κρίσης είναι μόνο… πνευματικά;

Η λογική που υποστηρίζει ότι για την κρίση φταίνε οι διεφθαρμένοι άνθρωποι, η «πνευματική κρίση», η ατομική «αμαρτία» κ.λπ., συνήθως υποθάλπει μια αντίληψη που θεωρεί ότι το παρόν κοινωνικοοικονομικό σύστημα είναι σωστό σε γενικές γραμμές κι ότι αυτό που μένει για να λειτουργήσει εύρυθμα, είναι να υπάρξουν «έντιμοι» άνθρωποι για να το κινήσουν.

Είναι εύκολο να κατηγορείς γενικά και αόριστα τους ανθρώπους -όλους τους ανθρώπους- για την κατάσταση που βιώνουν οι… ίδιοι οι άνθρωποι! Όμως, για την κρίση του συστήματος που φέρνει τα μέσα παραγωγής στην κατοχή των λίγων και διαχωρίζει τους ανθρώπους σε πλούσιους και φτωχούς, αφεντικά και δούλους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, δεν φταίει απλώς η «σκάρτη φύση» των ανθρώπων. Η κρίση δεν είναι αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο με το οποίο πρέπει να συμβιβαστούμε καθώς «προέρχεται από την ίδια μας την φύση». Στην πραγματικότητα, η κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνουμε, πηγάζει από τις δομές και την λειτουργία του ίδιου του συστήματος.

Μπορεί πολλοί άνθρωποι, ακόμα και σε μια διαφορετική κοινωνία, να παραμείνουν άπληστοι. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για συμβιβασμό με το σύστημα της εκμετάλλευσης. Η ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων είναι αναγκαία. Στον καπιταλισμό η εκμετάλλευση, η διαφθορά και η απληστία, είναι μέσα στην φύση του συστήματος. Είναι αναγκαίες «αρετές» για όποιον θέλει να πετύχει! Στον σοσιαλισμό, αποτελούν παρεκτροπή.

Advertisements

Posted on Ιουνίου 15, 2013, in Χριστιανικές απόψεις and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: