«Εθνική ενότητα» και «πατριωτισμός»!

«Τούτος ο πόλεμος που έρχεται / δεν είναι ο πρώτος. / Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. / Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος / υπήρχαν νικητές και νικημένοι. / Στους νικημένους ο φτωχός λαός / πέθαινε απ’ την πείνα. / Στους νικητές ο φτωχός λαός / πέθαινε το ίδιο.»
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο πατριωτισμός της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων οφείλει να ταυτίζεται με τον ταξικό αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την έξοδο από κάθε καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική διακρατική συμμαχία.

Ο εργάτης δεν έχει κοινά συμφέροντα με την ντόπια πλουτοκρατία!

Ο ταυτισμός του πατριωτισμού με την υπεράσπιση του αστικού πολιτικού συστήματος και της ντόπιας πλουτοκρατίας (όπως επιχειρούν οι φασίστες), απλώς υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Η «εθνική ενότητα» μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων είναι μια απάτη. Μια τέτοια «ενότητα» εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που κατέχει τα μέσα παραγωγής. Αυτή η «εθνική ενότητα», η οποία υπερασπίζεται την καπιταλιστική ιδιοκτησία, απλώς κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους επιτρέποντας στους καπιταλιστές να αρπάζουν τον πλούτο που παράγει ο λαός.

Η ταξική ενότητα και η δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας που θα αγωνίζεται αταλάντευτα για την ανατροπή του καπιταλισμού, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις, είναι αυτή που έχει ανάγκη, ειδικά σήμερα, ο λαός.

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 4, 2013, in Αριστερές απόψεις and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: