Για την συνάντηση του Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. με τον Αρχιεπίσκοπο

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση, καθώς για πρώτη φορά ένας Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος επισκέπτεται την έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που ήρθα στην Αρχιεπισκοπή!» 

Το ΚΚΕ, έχει αποδείξει με την ιστορία του πως σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις του λαού κρατώντας μια ξεκάθαρη και τίμια στάση, χωρίς ουδέποτε να επιχειρήσει να καπηλευτεί το θρησκευτικό του συναίσθημα, όπως κάνουν οι φασίστες αλλά και αυτοί που υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Η συνάντηση αυτή είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Με διακριτούς ρόλους και διαφορετικές αφετηρίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Εκκλησία μπορούν να συντελέσουν στην ανακούφιση του λαού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ανδρών αμέσως μετά την συνάντηση:

Δημήτρης Κουτσούμπας: 

«Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Με τον Αρχιεπίσκοπο ανταλλάξαμε σκέψεις για τις εξελίξεις, για την κατάσταση στη χώρα μας, την κρίση που βιώνει ο λαός μας, τη φτώχεια, την ανεργία, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της πατρίδας μας.

Ταυτόχρονα είδαμε την κατάσταση στην περιοχή, ενημερώσαμε τον Αρχιεπίσκοπο για την ανησυχία του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη Συρία, τους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής και βεβαίως επισημάναμε την αναγκαιότητα ο λαός μας να επαγρυπνεί γύρω από αυτές τις εξελίξεις.

Φυσικά είναι διακριτοί οι ρόλοι, ο ρόλος της εκκλησίας, ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων, ο ρόλος του Κομουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας.

Θα συνεχίσουμε, δίνουμε αυτή τη διαβεβαίωση, να παλεύουμε για το καλό του λαού μας, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σε μια άλλη κοινωνία. Αυτό τον αγώνα ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να τον κάνουμε».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: 

«Είναι μια ευχάριστη μέρα για ένα πρωτόγνωρο γεγονός, για την επίσκεψη του κυρίου ΓΓ του ΚΚΕ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Όπως ο ίδιος σας περιέγραψε, η συζήτησή μας ήταν γενική, αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα. Οπωσδήποτε τονίστηκε κατ’ επανάληψη ότι ο ρόλος είναι διαφορετικός της Εκκλησίας, όπως είναι διαφορετικός και των κομμάτων, επομένως και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μην ξεχνάμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένα κόμμα με τη δική του ιδεολογία, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με την Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι ιδεολογία, είναι πράξη, είναι βίωμα, που σημαίνει ότι κάθε μέρα, κάθε στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να ανοιγόμαστε προς τον άλλο άνθρωπο που έχει ανάγκη, βρίσκεται σε δυσκολία. Έτσι λοιπόν, μέσα στο θέμα μας υπήρξε ο τονισμός ο ιδιαίτερος των αναγκών των συνανθρώπων μας, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, ο σωρός των προβλημάτων που υπάρχουν και η υποχρέωση που έχουμε ο καθένας από τη δική του τη σκοπιά να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Επομένως για όλους μας τίθεται ένα θέμα συνευθύνης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν συζητήσεις και για τις δυσκολίες έξω από το χώρο της Ελλάδος, που έχουν επιδράσεις στην πατρίδα μας. Αναφερθήκαμε στο θέμα του κινδύνου του πολέμου στη Συρία και κυρίως τονίσαμε το θέμα – από πλευράς δικής μου τονίστηκε – των χριστιανών που βρίσκονται στη Συρία και γενικότερα στη μέση Ανατολή και είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να μας δημιουργεί ανησυχίες. Γενικά λοιπόν, όπως είπε ο κύριος Γενικός Γραμματέας και επανέλαβα κι εγώ ήταν μια συνάντηση συζητήσεως γενικών θεμάτων και πιστεύω ότι θα δοθεί πάλι ευκαιρία να ξαναπούμε κάτι βαθύτερο ή ουσιαστικότερο».

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 10, 2013, in Επικαιρότητα and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: