Η κρίση είναι… συστημική!

Κανόνας. Όχι "ηθική" παρεκτροπή...

Κανόνας. Όχι «ηθική» παρεκτροπή…

«Διαφθορά». «Κλέφτες». «Ψεύτες». Βολεύει, ο λαός να ρίχνει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και σε… «ηθικά παραπτώματα». Λες και το υπόλοιπο σύστημα, είναι σωστό σε γενικές γραμμές και το «χαλάνε» οι πέντε-δέκα αρουραίοι. Λες και ο καπιταλισμός είναι κατά τα άλλα «ηθικός» και απλώς δημιουργούν πρόβλημα όσοι «παραβαίνουν κανόνες».

Η κατοχή των μέσων παραγωγής από τους λίγους, η δυνατότητα στους καπιταλιστές να έχουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγεται από την εργασία του λαού, η αχαλίνωτη υπερσυσσώρευση πλούτου από την μία και η αδυναμία να καλυφτούν βασικές ανάγκες από την άλλη, το ότι μια χούφτα καπιταλιστών κατέχει όσο πλούτο δεν έχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι, όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα! Το πρόβλημα είναι μόνο οι δέκα διεφθαρμένοι, οι είκοσι κλέφτες, οι πενήντα ψεύτες. Το σύστημα, κατά τα άλλα παραμένει σωστό. Το πρόβλημα είναι στην ηθική ανεπάρκεια κάποιων γραναζιών. Κατά τα άλλα η μηχανή δουλεύει μια χαρά…

Αυτά υποστηρίζουν κάποιοι. Εμείς, πάλι, αγωνιζόμαστε για την ανατροπή κάθε δομής αυτού του συστήματος. Με συνείδηση για το που ανήκουμε -στην εργατική τάξη- και αντιλαμβανόμενοι ότι η ανισότητα και η αδικία του συστήματος, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Μακριά από τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα, κάποια διαχειριστική πολιτική να μπορέσει να εξανθρωπίσει με κάποιον τρόπο τον καπιταλισμό.

Η κρίση είναι… συστημική!

Advertisements

Posted on Νοέμβριος 19, 2013, in Αριστερές απόψεις. Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ

    Η παραπάνω ανάλυση-διαπίστωση είνα ιαναγκαία προϋπόθεση για τον στρατηγικό προσανατολισμό, τόσο του προσωπιλού ,όσο και του συλλογικού αγώνα. δεν είναι όμως ικανή. Χωρίς σωστή κοσμοθεωρητική θεμελίωση, η οικοδόμηση γίνεται πάνω στην άμμο.

  2. Θα παρακαλούσα τον αγαπητό αρθρογράφο να αναλύσει κάποια στιγμή στο μέλλον,είτε με τη μορφή σχολίου,είτε ακόμα καλύτερα με ξεχωριστή ανάρτηση, το πολυφορεμένο σλόγκαν της επίσημης Εκκλησίας »η κρίση είναι πνευματική».Ταπεινά φρονώ οτι το συγκεκριμένο τσιτάτο,παρά τα ψήγματα αληθείας του, λειτουργεί σκοπίμως αποπροσανατολιστικά για τις λαικές μάζες,τουλάχιστον όσον αφορά την πλειοψηφία των ιερωμένων που το παπαγαλίζουν.Θα ήθελα όμως και την άποψη ενός ανθρωπου που σίγουρα ασχολείται πιο ενδελεχώς με την κοινωνική υφή του Χριστιανισμού..

    Υ.Γ Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη αν έχετε διαπραγματευτεί παλαιότερα το ζήτημα,αλλά δυστυχώς δεν παρακολουθώ το ιστολόγιο όσο συχνά θα έπρεπε..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: