Αντικομμουνισμός και κριτική στο σοσιαλισμό

Ο σοσιαλισμός, όπως εφαρμόστηκε τον 20ο αιώνα, είχε θετικά και αρνητικά. Είχε μια σειρά από σημαντικά επιτεύγματα αλλά είχε και αστοχίες. Οι αντικομμουνιστές, που ως στόχο έχουν την διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης, συκοφαντούν τον σοσιαλισμό και εστιάζουν με μεγεθυντικούς φακούς στις όποιες αδυναμίες του· αποδεικνύοντας πως, ακόμα και σήμερα, οι καπιταλιστές τρέμουν αυτήν την προοπτική του σοσιαλισμού που μπορεί αποδεδειγμένα να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης των προλετάριων, των εργατών και του λαού.

Τα επιχειρήματα των αντικομμουνιστών ενάντια στο σοσιαλισμό, είναι συγκεκριμένα. Μιλάνε για «σταλινικά εγκλήματα», για τις «δίκες της Μόσχας», για «ουκρανικό ολοκαύτωμα», για το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, για την «επέμβαση» της ΕΣΣΔ στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, για τη Διάσκεψη της Γιάλτας και το «μοίρασμα του κόσμου», κάνουν αναφορές στις αντεπαναστατικές ενέργειες στην Ανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία το 1956, Τσεχοσλοβακία το 1968, Πολωνία το 1980), στην «σοβιετική εισβολή» και «κατοχή» στο Αφγανιστάν, κ.λπ. Όλα τα παραπάνω, αφορούν ιστορικά ζητήματα για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Όμως οι αντικομμουνιστές αναφέρονται και σε ιδεολογικά ζητήματα. Μιλάνε για ολοκληρωτισμό, για έλλειψη «ελευθερίας» και «δημοκρατίας», για βία κ.λπ.

Είναι αλήθεια πως στο σοσιαλισμό υπήρξαν και τείχη και υπηρεσίες παρακολούθησης. Σήμερα, υπάρχει πείρα απ’ όλα αυτά και δεν εντάσσονται στο σοσιαλισμό και τη λαϊκή εξουσία που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Όμως, από την άλλη, οι έννοιες της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας» στον καπιταλισμό, είναι εντελώς διαστρεβλωμένες.

Εμφανίζεται ως «δημοκρατία» η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αντιπροσώπων, κατά την οποία μέσα σε όργιο προπαγάνδας, παραπληροφόρησης, εκβιαστικών διλημμάτων, υπό την κηδεμονία μέσων ενημέρωσης που είναι στα χέρια των καπιταλιστών και υπηρετούν τα συμφέροντά τους, κάθε τέσσερα χρόνια, ο πολίτης καλείται να κάνει μια εκλογική επιλογή. Η δημοκρατία στη λαϊκή εξουσία, έχει να κάνει με κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής του εργαζόμενου, ο οποίος δεν θα περιορίζεται στην εκλογή αντιπροσώπων, αλλά θα έχει τη δυνατότητα και θα είναι ελεύθερος να συμμετέχει άμεσα στους θεσμούς και στα όργανα της λαϊκής εξουσίας παίρνοντας αποφάσεις, με μια δομή από τα κάτω προς τα πάνω.

Επίσης, στον καπιταλισμό μιλάνε για «ελευθερία». Στην πραγματικότητα, η ελευθερία που υπάρχει είναι αυτή των καπιταλιστών να κατέχουν τα μέσα παραγωγής και να εκμεταλλεύονται το λαό και την εργατική τάξη αρπάζοντας τον πλούτο που παράγεται από την εργασία των λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός δεν έχει το δικαίωμα να είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που δημιουργεί ο ίδιος. Όμως, λαός ελεύθερος και κυρίαρχος είναι ο λαός που έχει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει. Και αυτό είναι που έχει ως στόχο ο σοσιαλισμός.

Στο σοσιαλισμό, παρ’ όλες τις αδυναμίες και τις παραλείψεις, παρ’ όλα τα λάθη και τις αστοχίες, υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα που έδωσαν λύσεις σε ζητήματα όπως η εργασία για όλους, η παιδεία, η υγεία, το δωρεάν ρεύμα, η στέγη, η φροντίδα, η σύνταξη, το επίδομα μητρότητας. Ζητήματα που ο καπιταλισμός δεν έχει λύσει. Στο σοσιαλισμό το παρασιτικό και εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού συντρίφτηκε, και αυτό είναι που πονάει τους αντικομμουνιστές.

Είναι θεμιτό και πρέπει να ασκηθεί κριτική στο σοσιαλισμό για μια σειρά από ζητήματα, με στόχο τη βελτίωση του. Αυτή η κριτική πρέπει να γίνει με βάση τα πραγματικά δεδομένα και από την σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Όχι από βολεμένα golden boys, από δηλωμένους φασίστες, από αφεντικά, από το αστικό πολιτικό σύστημα. Η «κριτική» όλων αυτών, όπως είπαμε, έχει ως στόχο να δώσει ανάσα ζωής στην εκμετάλλευση, συκοφαντώντας το σπάσιμο των αλυσίδων. Ο λαός οφείλει να την πετάξει στα σκουπίδια.

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 23, 2013, in Αριστερές απόψεις and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: