Περί Βόρειας Κορέας και λοιπών «δαιμονίων»

Η οικογενειοκρατία της Βόρειας Κορέας, δεν έχει σχέση με τον σοσιαλισμό. Οι οποιεσδήποτε στερήσεις ελευθεριών δεν έχουν σχέση με την απελευθερωτική προοπτική του κομμουνισμού. Από την άλλη όμως, φαίνεται πως η υποκρισία είναι δομικό στοιχείο της δύσης και του καπιταλισμού.

Ο σοσιαλισμός, όπως εφαρμόζεται στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, μπορεί να έχει στρεβλώσεις και λάθη αλλά τα ψέματα και η προπαγάνδα του «ελεύθερου» καπιταλιστικού κόσμου (ξέρετε, εκείνου με τους αστέγους, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, την κρατική καταστολή στην υπηρεσία του κεφαλαίου, τους «προληπτικούς» ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τα συσσίτια, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την ζητιανιά, την εξαθλίωση, την ανεργία, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις σπιτιών, τον ρατσισμό) ενάντια στην Βόρεια Κορέα, επειδή δεν αποδέχεται τους όρους που της βάζουν τα ιμπεραλιστικά γεράκια, περισσεύουν.

Όπως γράφει και η ελληνίδα δημοσιογράφος Φραγκίσκα Μεγαλούδη, που εδώ και καιρό ζει στην Βόρεια Κορέα: «Μετά λοιπόν από τις εκτελέσεις με αεροπορικά πυρά και οβίδες, ήρθαν και τα 120 σκυλιά να μας θυμίσουν τον απόλυτο κακό (που μόνο σε χαρακτήρες καρτούν συναντάς) Κιμ. Όπως κάθε είδηση που έχει μέσα τη λέξη Βόρεια Κορέα, όχι μόνο έγινε πιστευτή -ακόμα και αν αψηφά κάθε λογική- αλλά για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχω καταλάβει ξυπνάει άγρια πάθη. Και έτσι σήμερα έζησα τις μέρες του Απριλίου, τότε που ξαφνικά έγινα η Ελληνίδα της Βόρειας Κορέας που όλοι έβριζαν για κάποιες εβδομάδες, μέχρι να περάσουμε σε άλλο θέμα. … Και έτσι προσπερνάμε τα σημαντικά. Και τα σημαντικά είναι ακριβώς αυτή η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, η πληροφορία που δεν ελέγχεται και όχι μόνο αναπαράγεται αλλά υιοθετείται άκριτα από ένα κοινό που καθημερινά βομβαρδίζεται από ανούσιες ειδήσεις και σταδιακά μετατρέπεται σε άβουλο παθητικό δέκτη. Εκεί βρίσκεται η ουσία και εκεί παίζεται το μεγαλύτερο παιχνίδι. Στον έλεγχο της πληροφορίας και στην αδρανοποίηση του κοινού. Και είναι τραγικό διότι ειδικά στην Ελλάδα αυτή την αδρανοποίηση, την αποχαύνωση, την έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες της.»

Πληροφοριακά, το παραμύθι με τα σκυλιά, έφτασαν να το αμφισβητούν ακόμα και μέσα ενημέρωσης όπως η δεξιά Telegraph. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, η ιστορία είχε ήδη ακουστεί παντού!

Σε παλιότερη συνέντευξή της στο News247, η κ. Μεγαλούδη μιλώντας για την καθημερινή ζωή στην Βόρεια Κορέα και την Πιόνγκ Γιάνγκ, είχε πει: «Η καθημερινή ζωή είναι διαφορετική από την στερεοτυπική εικόνα που έχει κάποιος στο μυαλό του. Σίγουρα είναι πιο ελεγχόμενη και οι πολίτες πιο πειθαρχημένοι αλλά δεν διαφέρει επί της ουσίας από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι  άνθρωποι πάνε στις δουλειές τους, τα παιδιά παίζουν στο δρόμο. Γενικά είναι μια ήσυχη πόλη.»

Όπως και να ‘χει, εμείς δε θα γίνουμε απολογητές της Βόρειας Κορέας. Ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιζόμαστε δεν έχει ούτε τείχη, ούτε παρακολουθήσεις, ούτε οικογενειοκρατία, ούτε στερήσεις στην ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, των κινήσεων και της αντίδρασης. Όμως, δε θα φάμε το παραμύθι που μας πλασάρεται. Η κριτική μας στην Βόρεια Κορέα, θα είναι με κομμουνιστική, δηλαδή πραγματικά ανθρωπιστική, οπτική. Όχι από την σκοπιά των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών!

Posted on Ιανουαρίου 8, 2014, in Ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: