Η αναγκαιότητα της σύγκρουσης

Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έννοια της σύγκρουσης, είναι προϋπόθεση για την ανατροπή μιας κατάστασης βίας.

Για να υπάρξει ανατροπή των καταστάσεων που προάγουν την ανισότητα και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τις δομές του συστήματος που δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις και με αυτούς που έχουν συμφέρον από όλο αυτό.

Θα θέλαμε οι πλούσιοι να παρέδιδαν οικειοθελώς τα μέσα παραγωγής, σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, όμως πείρα αιώνων αποδεικνύει πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το σύστημα είναι δομημένο έτσι ώστε να αφήνει ανενόχλητους τους καπιταλιστές να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο πλούτο, ως άλλα παράσιτα, ρουφώντας την αξία του ιδρώτα των εργατών. Η βία του καπιταλισμού, αναπόφευκτα, δεν θα ανατραπεί με ροδοπέταλα. Θα ανατραπεί από έναν οργανωμένο λαό με ταξική συνείδηση, ύστερα από σύγκρουση με αυτούς που υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Όπως αναφέρουν κληρικοί της  Παγκληρικής-Παλλαϊκής Αγωνιστικής Κίνησης“Εμείς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη. Ειρήνη, όμως, δεν είναι η παύση του πολέμου με την επιβολή του θελήματος του ισχυρού. Τέτοια ειρήνη είναι χειρότερη από πόλεμο· γι’ αυτό ο Χριστός είπε: “Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην· ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν”. Πρέπει να επαναστατήσουμε εναντίον αυτού του κόσμου της αδικίας. Επανάσταση δεν σημαίνει αιματοκύλισμα, αλλά ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό σήμερα η δική μας “μάχαιρα”, το δικό μας όπλο είναι ο λόγος. Στο μέλλον, και για την προάσπιση των λαϊκών κατακτήσεων, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αγάπης, στον πόλεμο για την οριστική εξάλειψη του πολέμου, ίσως να απαιτηθεί η χρήση βίας.«

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 8, 2014, in Αντικαπιταλιστική προοπτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: