Εκλογές: ουσιαστική μάχη ή αυταπάτη;

Το ταξικό λαϊκό-εργατικό κίνημα που προσανατολίζεται στην ανατροπή του καπιταλισμού, δεν μπορεί να θεωρεί τις εκλογές ως ανώτερη ή υπέρτατη μορφή αγώνα.

Οι εκλογές στην καπιταλιστική κοινωνία, περικλείουν αρκετές πτυχές. Βασική τους λειτουργία είναι η καταστολή της λαϊκής αντίδρασης με μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο παράταση στην ζωή του καπιταλιστικού συστήματος. Συνοδεύονται με εκβιασμούς, τρομοκρατία, συκοφαντική προπαγάνδα, πλύση εγκεφάλου. Ως ενδεδειγμένες, προσφέρουν λύσεις εντός των τειχών του συστήματος, που δεν αγγίζουν ουσιαστικά τις δομές του καπιταλισμού, ακόμα κι όταν έχουν «αριστερό» επίχρισμα.

Από την άλλη, οι εκλογικές μάχες είναι μια ευκαιρία για το λαϊκό-εργατικό κίνημα να προκαλέσει κάποιες ρωγμές στο σύστημα. Η ισχυροποίηση των ταξικών δυνάμεων που δεν θα συνεργαστούν κι ούτε θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης του συστήματος, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο εργαλείο για την ευρύτερη ταξική πάλη των λαϊκών στρωμάτων.

Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει μέσα από τις εκλογές. Ας δώσουμε βέβαια τις μάχες μας και σε αυτό το μέτωπο, όμως το σημαντικό είναι να διευρύνουμε τους αγώνες μας στις απεργίες, στους χώρους εργασίας, στους δρόμους, να ατσαλώσουμε την ταξική μας συνείδηση με τη βεβαιότητα ότι ο καπιταλισμός θα μπορέσει να γίνει ανθρώπινος μόνο όταν θα έχει ανατραπεί. Και η ανατροπή του συστήματος θα έρθει, αναπόφευκτα, μέσα από μια διαδικασία σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τα τσιράκια του. Όχι μέσα από διάλογο με αυτά!

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 19, 2014, in Αριστερές απόψεις and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΑ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΕΙΝΗΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΤΟΜΑΤΙΚΗ.
    ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΑ.

  1. Παράθεμα: Για τις Εκλογές 2014 | Υπερβολές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: