Πατριώτες και «πατριώτες»

Η έννοια του «πατριωτισμού» όπως την αντιλαμβάνονται οι εθνικιστές, οι ακροδεξιοί, οι φασίστες και οι ναζιστές, περιλαμβάνει και τη ντόπια πλουτοκρατία. Ουσιαστικά, θεωρούν ως «πατριωτικό» χρέος την υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ υποστηρίζουν πως ο λαός πρέπει να υποταχθεί στο κεφάλαιο. Προπαγανδίζουν ανοιχτά την υποταγή της εργατικής τάξης και είναι εναντίον της ταξικής πάλης, καθώς θεωρούν ότι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι πρέπει να «συνεργάζονται ως απαραίτητα μέλη του ίδιου επιχειρηματικού οργανισμού για την ευημερία του και -κατ’ επέκτασιν- την ευημερία των ιδίων και του εθνικού συνόλου»*.

Διαχρονικά, αυτοί που ταύτιζαν τον πατριωτισμό με τον αντικομμουνισμό, ήταν οι μεγαλύτεροι προδότες της Ελλάδας και του λαού της. Είναι αυτοί που υποστήριζαν και υποστηρίζουν τη διατήρηση των ιμπεριαλιστικών εξαρτήσεων και το ξεζούμισμα του λαού για χάρη του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου. Αυτοί που εναντιώνονται στην χειραφέτηση της εργατικής τάξης και του λαού.

Πατριώτης δεν είναι αυτός που μισεί τους ξένους, τους αλλόθρησκους, τους διαφορετικούς. Πατριώτης δεν είναι αυτός που θεωρεί πως «το έθνος και η φυλή του είναι ανώτερα», και άλλες τέτοιες φασιστικές μπούρδες.

Πατριώτης είναι αυτός που ταυτίζει την έννοια του πατριωτισμού με την υπεράσπιση της εργατικής τάξης και του λαού αυτού του τόπου. Πατριώτης είσαι όταν αγωνίζεσαι για την ευημερία του λαού. Όχι για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Advertisements

Posted on Ιουνίου 3, 2014, in Αριστερές απόψεις and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Ο Χίτλερ στην Γερμανία, όταν ανέβηκε στην εξουσία, έλεγε στην εργ.τάξη. «Σήμερα δεν δουλεύετε για τον εαυτό σας, ούτε για την οικογένεια σας. Σήμερα δουλεύετε για την πατρίδα και η πατρίδα δεν μπορεί να σας βοηθήσει αν δεν την βοηθήσετε εσείς πρώτα.» Με αυτόν τον φαινομενικό πατριωτισμό εξασφάλιζε τζάμπα εργασία και μέγιστη συγκεντροποίηση. Δυστυχώς δεν θυμάμαι το βιβλίο που το διάβασα.

  2. Πατρίδα χωρίς λαό, δεν υπάρχει, πατριώτες είναι αυτοί που θέλουν να ευημερεί ο λαός της χώρας που γεννήθηκαν.Κόμμα του λαού είναι το ΚΚΕ.Αυτοί που δεν έχουν πατρίδα είναι οι καπιταλιστές.Αυτοί που μισούν την πατρίδα τους είναι οι αντικομμουνιστές πατριδοκάπηλοι, οι φασίστες χρυσαυγίτες δηλαδή, που όπως παλιά συνεργάστηκαν με τους ναζί έτσι και τώρα συνεργάζονται με τους Γερμανούς νεοναζί και τους Νορβηγούς νεοναζί που δολοφόνησαν αθώο κόσμο πριν από κάτι χρόνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: