Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967

Προτείνουμε…

ΜΑΚΗ ΜΑΪΛΗ
Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967
Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2014, σελ: 360
ISBN: 978-960-451-175-4

Το βιβλίο του Μάκη Μαΐλη, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, από το τέλος του εμφυλίου μέχρι την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. Ταυτόχρονα, εξετάζει αυτοκριτικά την στάση και την στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Ένα αρκετά σημαντικό ιστορικό έργο για όποιον θέλει να μελετήσει αυτήν την περίοδο, που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από συμπεράσματα, χρήσιμα για το σήμερα.

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

Ο βασικός σκοπός της (σ.σ.: έκδοσης αυτής) είναι να υπηρετήσει την εργατική πολιτική συνειδητοποίηση, την αποτελεσματικότητα της σημερινής ιδεολογικής-πολιτικής ταξικής πάλης. Με θεωρητικό και μεθοδολογικό εργαλείο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων τη διαλεκτική υλιστική αντίληψή τους, αυτή η μελέτη οδηγεί σε συσχετισμούς των γεγονότων της περιόδου 1950-1967 με τα σημερινά γεγονότα.

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παρελθόν και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση; Είναι η κινητικότητα για τη διαμόρφωση νέων αστικών κομμάτων, οι μετακινήσεις αστών πολιτικών μεταξύ παλιών και νέων κομματικών σχηματισμών, η ρευστότητα στις μετακινήσεις τους αλλά και στη συγκρότηση των νέων πολιτικών σχημάτων που εμφανίζονται ως αντίπαλα μεταξύ τους. Είναι οι σχέσεις της ελληνικής αστικής τάξης, των εκάστοτε πιο ισχυρών τμημάτων της, με τους ξένους συμμάχους της, σχέσεις συμμαχίας καπιταλιστικών συμφερόντων ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, που όμως διατρέχονται από την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ισχύος.

Advertisements

Posted on Ιουνίου 5, 2014, in Βιβλιοπροτάσεις and tagged , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: